Futuristické plány vidí čínská města růst do výšky

Čínská města budou růst nikoli do šířky, ale do výšky. Počítají s tím futuristické plány architektů, kteří tak chtějí vyřešit problémy se stále se zvyšujícím počtem obyvatel velkých měst. Jako první se má změnit Šanghaj, kde už nyní žije na dvacet milionů lidí. Problém mají vyřešit takzvané vertikální komplexy, které mají být dvakrát vyšší než mrakodrap Burdž Kalifa v Dubaji.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Mrakodrapy

Mrakodrapy | Foto: Břetislav Tureček | Zdroj: Český rozhlas

„Za uplynulých třicet let se to obrovsky změnilo. Když se nyní díváte přes řeku Chuang-pchu, vidíte moderní výškové budovy, když jsem tu ale byl naposledy, tedy v roce 1970, nebylo tam nic, vůbec nic. A přiznávám, že takhle se mi to líbí mnohem více a doufám, že naše města budou ještě krásnější, právě jako Šanghaj", říká třiaosmdesátiletý pan Sun ukazující na Pu-tchung, mrakodrapové centrum Šanghaje.

Přehrát

00:00 / 00:00

Do futuristických plánů čínských měst nahlédl zpravodaj Robert Mikoláš.

Jeho oči obdivně hledí vzhůru, netuší ale, že tyto výškové domy se během příštích dvaceti let doslova změní v trpaslíky ve srovnání se stavbami, které tu mají vyrůst. Takzvaná vertikální města umístěná do obřích věží ve tvaru písmene X mají pojmout na dvě stě padesát tisíc lidí, zároveň v nich budou i kanceláře, dopravní systémy, ale třeba i farmy.

Podle expertů se totiž do roku 2030 zvýší počet obyvatel naší planety trojnásobně, a to i díky přírůstku v nejlidnatější zemi světa. Jen v samotné Šanghaji pak přibudou každých deset let tři miliony. To s sebou samozřejmě přináší řadu problémů, od možností, jak všechny uživit, až po zajištění jejich ubytování. Nemluvě o dopadu na životní prostředí.

Byty od 200. patra výš

Města totiž nejsou nafukovací, jejich další rozšiřování má určité hranice. A tak vznikl projekt metropole zvané Xtopia, kde se bude žít do výšky. Futuristické věže mají o více než kilometr čnít nad dosavadními šanghajskými mrakodrapy. Stabilitu má zajišťovat několik tisíc metrů široká trojnožka, tedy jakýsi třínohý stativ odolávající tajfunům i zemětřesení.

Uvnitř těchto ‚nohou‘ se bude nacházet průmyslové zázemí, nad nimi jsou obchodní plochy a kanceláře a zhruba ve výšce dvoustého patra začínají byty. Podobu tohoto umělého ráje pak dotvářejí takzvané aeroponické zahrady symbolicky se dotýkající nebes. Celý projekt je sice jen na papíře, respektive v počítači, ovšem v čínské Šanghaji není nic nemožné.

Navíc hlasy kritiků se tvůrci Xtopie snaží umlčet i tím, že půjde o nejekologičtější stavby vůbec, například světlo budou zajišťovat samotná okna ze speciálního skla, bez ohledu na to, jaké bude venku počasí nebo denní doba. Plány jsou to vskutku velkolepé, i když mnohým se zdají nesplnitelné a přinejmenším bláznivé. Pokud se ale naplní teorie, že 21. století bude skutečně patřit Číně, můžeme se jejich realizace dočkat, navíc už v příštích dvaceti letech.

Robert Mikoláš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme