V Kyrgyzstánu už je humanitární pomoc. Vázne ale distribuce

Organizace spojených národů žádá sedmdesát milionů dolarů na pomoc Kyrgyzstánu. Nepokoje ze středoasijské země vyhnaly z domovů na čtyři sta tisíc lidí. Dočasná prezidentka Roza Otumbajevová má zato, že etnické srážky si vyžádaly nejméně dva tisíce obětí na životech. Zástupci OSN vyzvali dárcovské státy k velkorysé reakci. Situace sleduje přímo na místě zpravodajka Lenka Kabrhelová.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Uzbekové prchají z jihokyrgyzského města Oš

Uzbekové prchají z jihokyrgyzského města Oš | Zdroj: ČTK

Do měst Oš a Džalalabád už humanitární pomoc proudí. Včera i dnes byla na ošském letišti nákladní letadla s pomocí, stejně jako ve městě konvoj Červeného kříže. Problém je ale nadále s jejich distribucí.

Tisíce uprchlíků, kteří jsou na hranici Kyrgyzstánu s Uzbekistánem jsou stále bez prostředků. Prakticky bez potravy, pitné vody, léků. „Podobně je to i s nejméně sedmdesáti tisíci uprchlíky, kteří překročili hranici Uzbekistánu a zůstávají tam ve stanových táborech,“ popisuje z místa Kabrhelová.

Uzbekistán přitom varuje, že i jeho zdroje jsou omezené. Uprchlické tábory právě v Uzbekistánu včera navštívil vyslanec americké ministryně zahraničí Robert Blake, který označil situaci za humanitární krizi.

Během soboty se Blake setká s dočasnou šéfkou vlády Rozou Otunbajevovou a navštíví i místa etnických nepokojů. Spojené státy přitom předtím naznačily, že za rozpoutání srážek mezi Kyrgyzy a Uzbeky by mohl stát svržený prezident Kyrgyzstánu Kurmanbek Bakijev.

Lenka Kabrhelová, ak Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme