KLDR opět vyhrožuje Jižní Koreji a USA

Ze severu Korejského poloostrova znovu zaznívají výhrůžky, a to pár dnů poté, co si svět připomněl šedesáté výročí začátku Korejské války. Severní Korea dnes pohrozila útokem Jižní Koreji a také Spojeným státům.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Socha Kim Ir-sena na návrší Mansude

Socha Kim Ir-sena na návrší Mansude | Foto: Velvyslanectví ČR v Pchjongjangu

Důvodem je údajné rozmístění těžkých zbraní v pohraniční vesnici Pchanmundžom v demilitarizovaném pásmu. Severokorejce zřejmě pobouřilo i včerejší prohlášení amerického prezidenta Baracka Obamy, který podpořil Jižní Koreu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Situaci Severní Koreje okomentoval na Rádiu Česko zahraničně-politický analytik Českého rozhlasu Milan Slezák.

Napětí na Korejském poloostrově zesílilo po 26. březnu. U sporné námořní hranice se tehdy potopila jihokorejská vojenská loď, zahynulo tam 46 námořníků. Mezinárodní vyšetřovatelé došli k závěru, že výbuch plavidla způsobilo severokorejské torpédo. Pchjongjang to popírá.

Právě tohoto případu se týkal včerejší výrok amerického prezidenta. Obama znovu jménem svých spoluobčanů vyjádřil Soulu soustrast nad březnovou smrtí jihokorejských námořníků, podpořil jihokorejského prezidenta, ocenil jeho zdrženlivý přístup a řekl, že Soul správně trvá na tom, aby se Severní Korea za své činy zodpovídala na půdě Rady bezpečnosti OSN.

Americký prezident navíc ještě dodal, že svět musí dát Pchjongjangu dát jasně najevo, že něco takového je nepřípustné.

Podle Milana Slezáka se Severní Korea cítí být v úzkých, a proto vyhrožuje: „Poté, co Severní Koreu odsoudily vyspělé státy na schůzce G8, před schůzkou G20, tak si myslím, že se Severní Korea cítí být ve slabší a v méně výhodné pozici a v tomto momentu se hodí říci, my máme jaderný program, nejsme země, se kterou byste mohli zacházet podle svojí libovůle. My jsme silní a svůj program ještě rozvineme, budeme na něm pracovat a pak se nám dostane i z vaší strany náležité úcty, kterou si zasloužíme.“

Helena Berková, Lenka Rafaelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme