RB OSN zveřejní ‘umírněnou‘ deklaraci o KLDR

Rada bezpečnosti OSN by měla hlasovat o návrhu prohlášení o Severní Koreji. Návrh se týká březnového potopení jihokorejské vojenské lodi. Zmíněný text prohlášení, který předložily Spojené státy, ale neobviňuje z útoku Severní Koreu, alespoň ne přímo.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Rada bezpečnosti OSN

Rada bezpečnosti OSN | Foto: Miroslav Konvalina

Podle zahraničněpolitického komentátora ČRo Milana Slezáka je zmíněné nepřímé obvinění důsledkem tlaku Číny na RB.

„Čína odmítla hnát celou záležitost na ostří nože. Téměř bezzubý text charty je cenou za to, že je projednáván právě na půdě Rady bezpečnosti OSN. Navíc návrh je pouze deklarací, nezavazuje tedy její signatáře takřka k ničemu. Čína také odmítá jednoznačnou vinu KLDR za potopení jihokorejského plavidla,“ zmínil Slezák na Rádiu Česko.

Přehrát

00:00 / 00:00

RB OSN zveřejní deklaraci o KLDR. Téma pro zahraničněpolitického komentátora ČRo Milana Slezáka.

Podobně posuzují avizovaný návrh i jiná zahraniční média, podle kterých Peking nechce eskalovat tenze. Severokorejský velvyslanec při OSN totiž už v červnu pohrozil, že na kritiku ze strany RB OSN zareaguje Severní Korea vojensky.

„Čína stála před těžkým rozhodnutím. Zda podpořit starého spojence nebo souhlasit s jednoznačnými závěry expertních vyšetřovacích týmů. Je si vědoma toho, že KLDR se zachovala krajně nezodpovědně, a tak souhlasila s návrhem projednat záležitost na půdě RB. Bojovala ale za nezávaznost textu deklarace, respektive proti rezoluci,“ uvedl Slezák.

Schválení nic nebrání

Všech pět stálých členů RB už kompromisní návrh předběžně schválilo. Podle Slezáka je skoro jisté, že deklaraci podpoří nakonec všech 15 členů.

„Nevědělo se, zda Čína dokument schválí. To se stalo a neměly by hrozit další průtahy. Je ale teoreticky možné, že některý z nestálých členů si bude chtít takzvaně vyřizovat účty s USA a text nepodpoří. Takovými potížisty se může stát Turecko nebo Brazílie, kterým nevyšly pokusy o zprostředkování jednání o íránském jaderném programu. Zmíněné státy ale nemají právo veta a nemohou tedy návrh prohlášení zablokovat,“ uzavřel Slezák.

Potopení jihokorejského plavidla odehrálo nedaleko sporné námořní hranice mezi Severní a Jižní Koreou. V březnu tam zahynulo 46 jihokorejských námořníků. Mezinárodní vyšetřovatelé uvedli, že loď potopilo severokorejské torpédo. Pchjongjang to ale vytrvale popírá.

Milan Slezák, Lukáš Vincourek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme