Google bude v Číně pokračovat, Peking obnovil licenci

Čína obnovila licenci Googlu. Americká společnost proto může i nadále provozovat v nejlidnatější zemi světa stránky pro internetové vyhledávání.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Sídlo Googlu v Pekingu

Sídlo Googlu v Pekingu | Foto: AFP

Google se na začátku letošního roku dostal do sporu s komunistickou vládou v Pekingu, protože odmítl státní cenzuru a čínské uživatele internetu přesměroval na svůj web v Hong Kongu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Sporu Číny se společností Google se věnuje Kateřina Procházková v pořadu Stalo se dnes.

Google rozhodnutí Pekingu přivítal, podle mluvčí společnosti tak budou moci obyvatelé Číny i nadále využívat její služby. Americká firma ale přiznává, že do poslední chvíle neměla jistotu, zda povolení k dalšímu provozu získá.

Google se v současnosti na čínském trhu s více než 400 miliony uživateli internetu podílí třiceti procenty a ročně dosahuje zisku ve výši zhruba 600 milionů dolarů.

K obnovení licence došlo jen krátce poté, co Google ukončil automatické přesměrování z pevninské Číny do Hong Kongu, kde jsou stránky tohoto vyhledávače necenzurovány.

Na otázku, kdo ve sporu ustoupil, zda čínská vláda nebo Google, je těžké odpovědět. Obě strany se musely něčeho vzdát. Google slíbil, že své stránky povede opět podle čínského práva, tedy s cenzurou a navíc omezí jejich funkci. Skončilo také přesměrovávání na hongkongský server.

Na druhou stranu čínská vláda, tím že Googlu prodloužila licenci, si na trhu ponechala někoho, kdo ji kritizoval.

Robert Mikoláš, Igor Maňour, Jan Richter, Kateřina Procházková, ak Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme