Čínské námořnictvo předvedlo svou sílu ve Žlutém moři

Čína kritizuje plánované námořní manévry Spojených států a Jižní Koreje, zahájila proto vlastní. Peking konání americko korejského cvičení ostře kritizuje, přítomnost cizích armád v blízkosti čínských teritoriálních vod totiž dodnes evokuje vzpomínky na útoky nepřátel vedené v uplynulých 200 letech právě z moře.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

těžký námořní vrtulník CH-53 Super Stallion

těžký námořní vrtulník CH-53 Super Stallion | Foto: FAS

Do manévrů, kterých se zúčastnila Východomořská flotila, se podle čínských médií zapojily i vrtulníky a ponorky vybavené střelami dlouhého doletu. Peking však jejich význam snižuje s tím, že šlo o čistě obrannou aktivitu.

Na druhé straně kritizuje cvičení amerických a jihokorejských jednotek, které se také bude konat ve Žlutém moři. Podle Washingtonu a Soulu ale jde pouze o reakci na březnový severokorejský útok, při kterém byla zničena jihokorejská korveta, a nemá nic společného s Čínou.

Přesto se Američané raději rozhodli vyslat letadlovou loď USS George Washington pouze na východ od Korejského poloostrova, tedy do Japonského a nikoli Žlutého moře.

Robert Mikoláš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme