Čínské pobřeží stále ohrožuje ropná skvrna

Čínské úřady bojují s ropnou skvrnou zamořující Žluté moře. Kvůli havárii byl uzavřen i jeden z hlavních přístavů v zemi, ve kterém se nacházejí strategické zásoby ropy a dalších produktů. Havárie v Ta-lienu se stala minulý pátek, kdy při přečerpávání z tankeru došlo k explozi a následnému úniku ropy.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

ropná skvrna zamořuje Čínské moře

ropná skvrna zamořuje Čínské moře | Zdroj: ČTK

Skvrna, která zamořila už 90 kilometrů severovýchodního pobřeží Číny, se i přes dosavadní úsilí záchranářů stále rozšiřuje, alespoň tak to vyplývá z dosavadních zveřejněných údajů.

Zatímco ještě v pondělí úřady tvrdily, že do moře vyteklo 1500 tun ropy a znečištěna byla plocha o rozloze 183 kilometrů čtverečních, krátce na to už to bylo 435 a nyní dokonce 946 kilometrů čtverečních.

Přehrát

00:00 / 00:00

Boj s ropnou skvrnou ve Žlutém moři přiblížil v Odpoledním Radiožurnálu zpravodaj Českého rozhlasu Robert Mikoláš

S rozsahem katastrofy v Mexickém zálivu nelze tuto čínskou sice srovnávat, přesto uniklá látka může způsobit obrovské ekologické škody a také už zabíjí. Jeden ze zasahujících pracovníků se utopil, navíc stovky lidí, požárníků i dobrovolníků sbírají ropu holýma rukama, bez jakéhokoliv vybavení.

Výjimkou nejsou obrázky, kdy jeden z mužů nakládá jeden špinavý pytel se zamořeným bahnem za druhým na záda ostatních, kteří je odnášejí pryč a například hlavu si chrání jen provizorní přikrývkou.

Katastrofa zasáhne až dvě generace

Kdy se podaří zasažené území vyčistit a jaké mohou být dopady pro budoucí život v dané oblasti, není snadné odhadnout.

V Číně je vždy těžké, respektive není jednoduché získat adekvátní informace, zvláště v podobných případech. Přesto slova odpovědných úředníků o tom, že dopad na životní prostředí i zdraví obyvatel žijících podél pobřeží může být dlouhodobý, napovídají mnohému.

Někteří experti se nechali slyšet, že to bude trvat deset let. Při rozkládání se totiž uvolňují i karcinogenní látky a ty se mohou dostat také do potravinového řetězce. Zástupci čínské pobočky Greenpeace proto mluví o jedné až dvou generacích, které katastrofa postihne.

Podobně jako v Mexickém zálivu je také ohrožen rybolov, na kterém jsou závislé tisíce rodin žijících na pobřeží, nemluvě o dopadu na turistický ruch. Pláže jsou nyní pokryté nánosy černé, lepkavé hmoty, mnohdy až 30 centimetrů silné.

A přitom k této havárii - podobně jako v Mexickém zálivu - vůbec nemuselo dojít. Dotyčná společnost Petrochina už totiž byla před rokem varována, že může dojít k explozi a následnému úniku ropy. Pohnán k odpovědnosti ale zatím nikdo nebyl, natož potrestán.

Robert Mikoláš, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme