Jižní Korea a USA pokračují ve válečném cvičení

Americká a jihokorejská armáda pořádají velké vojenské cvičení poblíž korejských břehů. Koná se necelý půlrok od potopení jihokorejské válečné lodi poblíž demilitarizované mořské hranice obou Korejí.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pohled na věž Čučche, Pchjongjang

Pohled na věž Čučche, Pchjongjang | Foto: Velvyslanectví ČR v Pchjongjangu

Mezinárodní vyšetřování potvrdilo, že loď potopilo severokorejské torpédo, a velitelé nynějšího cvičení kvůli tomu otevřeně mluví o demonstraci síly. Severokorejská komunistická vláda v reakci na ně pohrozila korejskému jihu a Spojeným státům svatou válkou. V článku vládních novin nadepsaném "I my máme jaderné zbraně" jim vzkázala, že těmito zbraněmi odpoví „americkým imperialistům a jihokorejským loutkovým silám“.

Američané do cvičení zapojili letadlovou loď na jaderný pohon USS George Washington i neviditelný bojový letoun F-22. Celkem se manévrů, které mají trvat do středy, účastní 20 plavidel a ponorek, 200 letadel a 8000 vojáků. Jejich smyslem ale podle představitelů obou zemí není zvýšit napětí na Korejském poloostrově.

Přehrát

00:00 / 00:00

O situaci v Koreji s velvyslancem Jaromírem Olšem

Společné americko-korejské cvičení následuje pár dní po vyhlášení nových amerických sankcí, založených na zmrazení kont severokorejských činitelů v zahraničí a finančních toků, z nichž zřejmě Pchjong-jang financuje svůj jaderný program.

U amerického velvyslanectví v Soulu 150 lidí žádalo zastavení vojenského cvičení, podle nich prohlubuje napětí v regionu.

Podle slov českého velvyslance v Jižní Koreji Jaroslava Olše došlo za posledních 20 let, kdy se Jižní Korea demokratizovala, k různým pokusům, jak zaangažovat Severní Koreu.

„Minulé vlády se snažily spolupracovat se Severní Koreou, dávali jí velkou rozvojovou pomoc, ale nezdálo se, že by na to Severní Korea nějak reagovala. Nová současná vláda změnila kurz a snaží se být tvrdší, požadovat jasné věci. Opět se nezdá, že by na to korejská strana reagovala,“ vysvětluje velvyslanec.

Vojenské cvičení Američanů a Jihokorejců se nekoná ve Žlutém moři blízko Číny, ale v Japonském moři, tedy na východ od korejských břehů. Sem bylo podle Olšových slov cvičení přesunuto z druhé strany poloostrova, kde došlo k potopení korvety Čchonan.

„Američané a Jihokorejci chtěli provádět cvičení tam, ale relativní blízkost čínských břehů znamenala ostrou a prudkou čínskou reakci. Čína se podle Olšových slov na cvičení dívá velmi negativně a označuje ho za další krok ke zvyšování napětí na Korejském poloostrově,“ podotýká Jaroslav Olša.

Jihokorejští občané strach nemají

Jak také potvrzuje, veřejnost, a to především mladší generace si hrozbu konfliktu příliš nepřipouští. „Z výzkumů veřejného mínění se ukázalo, že ani moc netuší, co je korejská válka a severokorejský režim. Otázkou je, zda je to správný přístup, protože oba korejské státy jsou formálně ve válečném stavu. Oficiální místa sice nabádají opatrnosti, ale nezdá se, že by se někdo připravoval na konflikt,“ říká Olša.

Spojené státy mají v Jižní Koreji desítky tisíc vojáků, chtějí je ale stáhnout dál od sporné hranice obou Korejí a omezit jejich počet. „Plán spočívající v omezení počtu vojáků, je dlouhodobý,“ tvrdí Olša. "Také celé vedení společných sil by se z amerických rukou předalo do jihokorejských, což by se mělo stát v roce 2012. Uvažovalo se o přesunutí celých ploch s vojenskými základnami a ubytovnami jižněji do prázdnějšího prostoru, ale to je ale otázka na mnoho a mnoho let a se současnou situací nemá velkou spojitost," dodává.

KLDR v březnu toho roku porušila příměří s USA tím, že potopila jihokorejskou válečnou loď Čchonan se 46 námořníky. Korea přesto odmítá připustit, že by s touto akcí měla cokoliv společného.

Robert Mikoláš, Renata Kropáčková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme