Plastová loď bojující proti odpadu v Pacifiku doplula do Sydney

Člun vytvořený z dvanácti tisíc plastových lahví skončil čtyřměsíční plavbu napříč Tichým oceánem. Katamarán s příznačným jménem Plastiki chtěl upozornit na znečištění oceánů plasty.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Loď Plastiki

Loď Plastiki | Foto: www.theplastiki.com

Iniciátorem projektu a kapitánem lodi je David de Rothschild, člen známé rodiny finančníků. Se svým člunem závislým pouze na energii z vlastních obnovitelných zdrojů a šestičlennou posádkou urazil dvacet tisíc kilometrů.

Osmnáctimetrový trup Plastiki je kompletně sestaven z PET lahví a drží pohromadě díky lepidlu z oříšků kešu a cukru. Také plachty byly vyrobeny z plastů. Rothschild chtěl výrobou plavidla ukázat, že plasty se mohou stát cennou, lehce zpracovatelnou surovinou.

Přehrát

00:00 / 00:00

Kateřina Procházková o plavbě ekologického katamaránu Plastiki

Loď je vybavena vším, co má moderní plavidlo mít – solárními panely i větrnou turbínou. Pokud bylo třeba, členové posádky dodávali lodi energii na šlapacím kole připevněném k palubě. K dispozici měli dokonce skleník, kde si pěstovali zeleninu.

Plastiki vyplula ze San Francisca a cestou se zastavila na ostrově Kiribati, ve Východní Samoe nebo Nové Kaledonii. Rothschild si podle svého vyjádření vybíral nejznečištěnější oblasti Pacifiku.

Alarmující je zpráva i spotřeba

Nápad na realizaci plavby prý dostal před čtyřmi lety, když si přečetl zprávu OSN o takzvané „východní odpadkové skvrně“, která má velikost Polska a Německa dohromady. Zhruba devadesát procent odpadu v moři jsou podle OSN plasty. Kvůli tomuto znečištění také ročně uhyne milion ptáků a na sto tisíc mořských savců.

Statistiky ukázaly, že po dobu plavby se v USA spotřebovalo přes 7 milionů plastových lahví, tedy sedmsetkrát více než Rothschild použil na stavbu lodi.

Lucie Maňourová, Kateřina Procházková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme