Počet obětí ničivých záplav v Pákistánu stoupá

Pokračující záplavy v Pákistánu už zasáhly čtyři miliony lidí. Počet obětí překročil 1600. Jde o nejhorší katastrofu v dějinách země. Období dešťů přitom ani zdaleka nekončí. Na severu země velká voda opadá, ničivý živel se ale přesunul na dolní toky řek. Z ohrožených oblastí se evakuuje půl milionu lidí. Studny jsou znečištěné, dochází pitná voda a šíří se infekční nemoci.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

záplavy v Pákistánu

záplavy v Pákistánu | Zdroj: ČTK

„Je to hotová katastrofa a stav se stále zhoršuje,“ zhodnotil situaci v Pákistánu Manuel Bessler, který koordinuje pomoc OSN.

Velká voda za sebou nechala zničenou úrodu, zdevastované domy a silnice a zřícené mosty. Období dešťů zatím není ani v polovině a Pákistán čekají další přílivy vody.

Nedostatek pitné vody

V pákistánské metropoli Islámabádu působí i spolupracovnice české obecně prospěšné společnosti Člověk v tísni Milada Ševčíková.

Přehrát

00:00 / 00:00

Spolupracovnice organizace Člověk v tísni Ševčíková z Islámabádu pro Radiožurnál.mp3

„Neustále probíhají evakuace dalších desetitisíců obyvatel. Lidé jsou často evakuováni helikoptérami pouze s tím, co mají na sobě,“ řekla.

Hlavním problémem je nedostatek pitné vody. Člověk v tísni zde proto distribuuje tablety, které zajistí pitnou vodu. Místní úřady se nicméně podle Milady Ševčíkové snaží dělat co mohou. Také spolupráce mezi pákistánskou vládou a mezinárodními organizacemi je dobrá.

„Práce jednak neustále komplikuje špatné počasí a druhou překážkou je zničení řady cest a mostů. K mnoha lidem se nedá dostat jinak než helikoptérami, což samozřejmě omezuje distribuci do postižených oblastí,“ uvedla Milada Ševčíková.

Voda v řekách v důsledku dešťů stále přibývá. Také předpověď počasí na nejbližší dny je nepříznivá, mělo by dále pršet.

Pomoc z České republiky

KONTA PRO POMOC PÁKISTÁNU:
Adra ČR

4028 4028/0300, variabilní symbol 300
Charita ČR

Povodňové konto 3933682/0800, variabilní symbol 132
Člověk v tísni

SOS Pákistán na čísle konta 50985098/0300
Český červený kříž

222826/5500, variabilní symbol 333
Přispět lze také prostřednictvím dárcovské SMS ve formě DMS PAKISTAN na číslo 87777

Český červený kříž vyhlásil veřejnou sbírku na pomoc Pákistánu, který zasáhly ničivé monzunové povodně. Do pomoci se už zapojil i Člověk v tísni nebo Adra.

Týmy z Mezinárodní federace Červeného kříže a Červeného půlměsíce začaly podle prezidenta jejich české pobočky Marka Jukla v postižené oblasti pomáhat ihned po povodních.

„Pomoci se dostalo desítkám tisíc lidí. Nicméně povodní je postižen samozřejmě mnohem větší počet lidí, takže je potřeba získat další finance. Plánovaná pomoc se pohybuje ve větší výši než 300 milionů korun,“ uvedl Marek Jukl.

Marek Janáč, Radoslava Kvasničková, Eva Presová, Jan Bumba Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme