Přesně před 100 lety se narodila Matka Tereza

Mnozí ji milovali, jiní kritizovali. Matka Tereza, známá řeholnice a misionářka, by dnes oslavila 100. narozeniny. Z určitého pohledu poměrně kontroverzní postava.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Matka Tereza

Matka Tereza | Foto: UN Photo

Už od mala chtěla být Agnes, jak zní její vlastní jméno, řeholnicí. Namísto světských radovánek si tedy zvolila církev, v osmnácti vstoupila do řádu loretánských sester v Irsku, o rok později se pak dostává do vysněné Indie. A tam se začíná psát její, dalo by se říct, kariéra humanitární pracovnice. Misie organizuje po svém a zakládá řád Misionářky milosrdenství.

Přehrát

00:00 / 00:00

Na Matku Terezu v Ranním interview Radiožurnálu vzpomínal Miloslavl Fiala

Impulsem k takovému nasazení byl život v Kalkatě. Milionová metropole západní části Bengálska byla tehdy hrůzným místem. Chudoba, špína, hladomor. Ulice města byly pokryté umírajícími lidmi. Proto se Tereza rozhodla založit útulek pro takové lidi. Pak následovaly sirotčinec, nemocnice a školy. Chudá země ale neměla peníze, a tak se Matka Tereza obrátila na západní svět.

A s velkým úspěchem. Získala peníze na stavbu nemocnic, na indické poměry dokonce luxusních. Úspěchů si začal všímat celý svět. A pro mnohé politiky bylo požehnáním, když se jen 151 centimetrů vysoká žena objeví po jejich boku, obzvlášť před volbami. A tady v některých případech přichází voda na mlýn některých kritiků.

Vyčítali jí, že spolupracuje s diktátory, když se objevuje po boku vůdců režimů nebo lidí obviňovaných z terorismu. Mnozí tvrdili, že se špatně stará o nemocné. Poukazovali na podmínky v jejích nemocnicích. Údajně taky nevhodně využívala zahraniční peníze. V Evropě Matka Tereza zase narazila kvůli odporu vůči antikoncepci a potratům.

I přes to všechno se dočkala řady ocenění. Nobelova cena míru z roku 1979 je určitě tím největším civilním oceněním její snahy pomoct potřebným. V roce 2003, tedy 6 let po její smrti, ji papež Jan Pavel II. blahořečil.

Odvaha

Teolog Miloslav Fiala v Ranním interview Radiožurnálu ocenil její odvahu. „Když si uvědomíte, že by la úspěšnou , oblíbenou učitelkou a když jí bylo 40 opouští zajištěné postavení zaměstnání a bez jediné rupie v kapse odchází na kalkatskou ulici, kde viděla úděsnou sociální bídu.“

Přehrát

00:00 / 00:00

O žvotě a díle Matka Terezy se mluvilo i ve Světě o desáté

„Vnesla nový rys do sociální práce v tehdy zanedbané Indii,“ připomněl Fiala a zdůraznil, že dnes v její odvážné práci pokračuje 40 000 jejích následovnic.

Milan Kopp, Nikola Bojčev Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme