Za havárii čínského letadla může chyba pilota

Za letecké neštěstí v Číně z minulého týdne může lidský faktor. Podle Úřadu pro civilní letectví stroj společnosti Che-nan Airlines minulý týden havaroval kvůli chybě pilota. Letadlo typu E 190 minulo v husté mlze přistávací dráhu a po nárazu se rozlomilo na dva kusy. V jeho troskách zahynulo 42 z celkem 96 lidí na palubě.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zřícené letadlo v Číně u města I-čchun.

Zřícené letadlo v Číně u města I-čchun. | Zdroj: ČTK

Podle šéfa čínského Úřadu pro civilní letectví se pilot havarovaného stroje dopustil při přistávacím manévru ve večerních hodinách základních chyb. Přinejmenším by měl sledovat konec osvětlení dráhy, dodal Li Ťia-siang citovaný listem China Business.

Dosavadní vyšetřování tragédie také ukázalo, že část odpovědnosti nese i kontrolní věž letiště v městě I-čchun, která kvůli husté mlze neměla přistání povolit.

Čtyřicetiletý pilot, který neštěstí přežil, dříve sloužil ve vojenském letectvu, a se strojem E 190 létal od července loňského roku. Osudného dne už měl také za sebou čtyři lety.

Robert Mikoláš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme