Číňané žalují japonské firmy za nucené práce během 2. světové války

Japonské firmy čelí v Číně žalobě za nucené práce během druhé světové války. Skupina bývalých dělníků chce dosáhnout omluvy a finančního odškodnění. Jde vůbec o první podobnou žalobu podanou na území Čínské lidové republiky, všechny předchozí totiž projednávaly japonské soudy, které je ale odmítly na základě dohody mezi Pekingem a Tokiem o válečných reparacích.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Peking

Peking | Foto: Robert Mikoláš

Bývalí čínští dělníci z provincie Šan-tung, kterým je 80 a více let, žalují společnosti Mitsubishi Corporation a Mitsubushi Cement působící v Číně. U provinčního soudu chtějí dosáhnout omluvy a kompenzace ve výši zhruba 270 tisíc korun.

Jak uvádí jejich právník, právě ze Šan-tungu pocházela jedna čtvrtina ze 40 tisíc Číňanů, kteří byli v době okupace odvlečeni na nucené práce, na sedm tisíc z nich zahynulo.

Všechny dosavadní žaloby podané u japonských soudů však byly odmítnuty s odůvodněním, že se Peking ve společném čínsko-japonském prohlášení z roku 1972 možnosti požadovat odškodnění jednotlivci vzdal.

Robert Mikoláš, Katarína Brezovská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme