Čína směřuje ke konci politiky jednoho dítěte

Přesně před 30 lety zahájila Čína politiku jednoho dítěte. Cílem bylo zamezení populační exploze už tak nejlidnatější země naší planety, přinesla ale také až drastické tresty v případě porušení.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Číňané prochází mezi krámky

Číňané prochází mezi krámky | Foto: Roman Růžička

Výsledkem je dnes i převažující počet mužů nad ženami, čínská společnost navíc výrazně stárne. Peking proto zvažuje její uvolnění:

Přednost mají chlapci

Šťastný otec se v pekingské porodnici raduje z prvorozeného syna. Malý človíček o okolním světě zatím pochopitelně nemá ani potuchy, přesto má už nyní jistotu, že ho všichni budou hýčkat až do jeho dospělosti.

Číňané totiž stále preferují chlapce před dívkami, protože se o rodiče v budoucnu lépe postará. I z tohoto důvodu tak v uplynulých desetiletích bylo běžné, že nově narozené dívky končily v sirotčincích, byly prodávány překupníkům a výjimkou nebyly případy, kdy je matky po porodu zabily.

Přehrát

00:00 / 00:00

Reportáž Roberta Mkoláše o čínské politice porodnosti

Stát navíc tvrdě trestal všechny, kdo politiku jednoho dítěte porušili, rodiny proto druhého potomka musely skrývat. Navíc oficiálně ani neexistoval, nemohl být zanesen do matriky ani chodit do školy, resp. neměl právo na bezplatnou školní docházku. Otcům i matkám zároveň hrozily finanční postihy i ztráty zaměstnání:

„Co se biologické reprodukce týče, jedno dítě není normální a ani správné. Rodina musí mít více členů. Matka, otec a dvě děti, holka a kluk, to je ideální stav. Pokud je jen jedno, musí se cítit osaměle. Samozřejmě je to levnější, ale je potřeba najít nějaký kompromis. Na druhé straně však v případě Číny jiná možnost není. Kdyby totiž neexistovala žádná kontrola a každý mohl mít dětí, kolik chce, bylo by nás několikanásobně více a země by se neuživila,“ myslí si mladý vysokoškolák.

Demografické změny

Jeho argument ohledně nekontrolovaného růstu populace sdílejí i někteří experti. Čína totiž od roku 1980 díky nuceným potratům zabránila narození 400 milionů lidí a podle odborníků jen tak mohla zaznamenat rekordní ekonomický růst. Na druhé straně však nezabránila výrazným demografickým změnám, mužů ve věku 20-45 let je nyní o 20 milionů více než žen a tento rozdíl se bude i nadále zvyšovat.

Navíc lidé starší 60 let vloni tvořili 12,5 % populace. I z tohoto důvodu se Peking rozhodl od příštího roku zahájit pilotní program, kdy obyvatelé pěti provincií budou moci mít dvě děti a do pěti let se má rozšířit na celé území:

„Přišlo mi to přirozené, byli jsme dva, takže na tom nevidím nic zvláštního. Být jedináček si tedy neumím představit. A samozřejmě to má i jiné výhody. Až naši rodiče zestárnou a zůstanou odkázáni jen na nás, o vše se s bratrem můžeme podělit, každý rovným dílem,“ vysvětluje 18letá Čang Jü-sia pocházející z provincie Šan-tung, kde už delší dobu platí trochu jiná pravidla než v ostatních částech Číny.

Pokud se totiž manželům narodí jako první dítě dívka, mohou mít ještě jednoho potomka. Státní omezení pak neplatí ani pro příslušníky menšin. Už brzy se však zřejmě dočkáme doby, kdy politika jednoho dítěte bude definitivně minulostí.

Milan Kopp, Robert Mikoláš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme