Liou Siao-po o získání Nobelovy ceny míru stále neví

Čínský aktivista Liou Siao-po stále neví, že získal Nobelovu cenu míru. Komunistické úřady za ním do vězení totiž stále nevpustili ani jeho ženu. Podle posledních informací by k jejich setkání mohlo dojít v neděli. Peking zároveň cenzuruje všechny zprávy týkající se oceněného disidenta. Na druhé straně ale přibývá výzev k jeho propuštění. Vedle západních zemí se k nim připojil také Dalajláma nebo vedení Tchajwanu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Čínský držitel Nobelovy ceny za mír Liou Siao-po

Čínský držitel Nobelovy ceny za mír Liou Siao-po | Zdroj: ČTK

Čína i přes vzrůstající tlak mezinárodního společenství na propuštění vězněného aktivisty zatím ani neumožnila jeho ženě, aby ho navštívila. Jak uvedl bratr Liou Siao-poa, k setkání by nakonec mohlo dojít v neděli, není však nyní jasné, kde se disidentova žena nachází a panují obavy o jejím osudu.

Úřady jí totiž vypnuly i mobilní telefon. Pod policejním dozorem jsou i známí právníci hájící disidenty. Jak jeden z nich, Pchu Č'-čchiang prohlásil, vládnoucí režim neví, jak má na vzniklou situaci reagovat, je prý nervózní, má strach a jedná chaoticky.

Stále také není jasné, kdo si Nobelovu cenu míru včetně částky ve výši zhruba 1,5 milionu dolarů převezme.

Robert Mikoláš, Eva Presová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme