Nobelovu cenu míru asi převezme manželka vězněného laureáta

Nobelovu cenu za mír si chce převzít manželka vězněného čínského aktivisty. Požádal ji o to sám Liou Siao-po, který jako první Číňan v historii tuto cenu získal. Komunistické úřady ho ale vloni v prosinci poslaly na 11 let do vězení za údajné rozvracení státní moci. Ženu Liou Siao-poa, která je nyní v domácím vězení, se marně pokusili navštívit i zástupci EU v Číně.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Liou Sia, manželka letošního nositele Nobelovy ceny za mír

Liou Sia, manželka letošního nositele Nobelovy ceny za mír | Zdroj: ČTK

Liou Siao-po požádal manželku, aby za něho cenu v prosinci v Oslu převzala. Podle Informačního centra pro lidská práva a demokracii sídlícího v Hong Kongu ale stále existuje teoretická možnost, že by do norské metropole mohl přijet sám letošní nositel Nobelovy ceny míru.

54letý Liou Siao-po totiž podle manželky může být nakažen žloutenkou typu B, a právě tato skutečnost by mohla přispět k tomu, aby ho čínské úřady propustily ze zdravotních důvodů.

Sama manželka odsouzeného, Liou Sia je od minulého pátku pod policejní kontrolou. Nebyli k ní vpuštěni ani diplomaté z Austrálie a zhruba desítky zemí Evropské unie včetně ČR, kteří jí nesli i blahopřání šéfa Evropské komise. Přesto byl podle informací Českého rozhlasu její mobilní telefon už odblokován.

Robert Mikoláš, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme