Vojenská junta zřejmě vyhraje volby v Barmě. V zemi propukly nepokoje

K vítězství v prvních volbách v Barmě po dvaceti letech míří strany napojené na vojenskou juntu. Opozice je ale viní z podvodů. Průběh hlasování, ze kterého byla de facto vyloučena i hlavní opoziční strana nositelky Nobelovy ceny míru, Su Ťij, odsuzují i Spojené státy, Evropská unie, Austrálie či Japonsko. Na východě Barmy dnes navíc propukly střety mezi armádou a povstalci, při kterých zemřeli tři lidé a dalších jedenáct utrpělo zranění.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Protesty proti nesvobodným vobám v Tokiu před barmskou ambasádou

Protesty proti nesvobodným vobám v Tokiu před barmskou ambasádou | Zdroj: ČTK

Ústřední volební komise potvrzuje úspěch pro režimních kandidátů včetně bývalých generálů a ministrů. Jen den po uzavření volebních místností však u hranice s Thajskem propukly střety mezi karenskými povstalci a vládními jednotkami. Podle Bangkoku už před násilnostmi uprchlo do Thajska na deset tisíc lidí.

Etnické menšiny tvoří v Barmě zhruba čtyřicet procent obyvatel, armáda ale většině z nich neumožnila zúčastnit se hlasování či nepovolila účast jejich politických stran a kandidátů, oficiálně z bezpečnostních důvodů. Západ už také nedělní volby označil za nesvobodné, naopak Čína, která je jedním z hlavních spojenců vojenské junty, je vnímá jako krok vpřed.

Robert Mikoláš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme