V Barmě volby vyhrály provládní strany

Hlavní barmské opoziční strany uznaly porážku v nedělních parlamentních volbách. Současně ale znovu obvinily vládnoucí vojenskou juntu, že manipulovala výsledky. Strany a politická seskupení podporovaná armádou už oznámily, že získaly až 80 procent parlamentních mandátů. Mezinárodní společenství volby odsoudilo jako snahu skrýt vojenskou diktaturu za civilní fasádu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Barmánci jdou po dvaceti letech k volbám.jpg

Barmánci jdou po dvaceti letech k volbám.jpg

Oficiální výsledky budou známy za týden, ty předběžné ale ukazují, že provládní kandidáti měli jednoznačně navrch. Barmánci po dvaceti letech volili zástupce do svazového parlamentu a regionálních shromážděních. V každém zastupitelském orgánu je čtvrtina míst vyhrazena armádě. Vládní straně tak stačí získat jen 25 procent zbývajících křesel, aby v zákonodárném sboru měla junta převahu.

Vůdce opoziční strany Demokratické národní síly, která vznikla ze sympatizantů a členů někdejší hlavní opoziční síly, Národní ligy pro demokracii vězněné disidentky Su Ťij, dnes zopakoval své výhrady k podvodům, které volby údajně provázely.

Jaromír Marek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme