Ohnivé peklo v Šanghaji nepřežilo nejméně 53 lidí

Při požáru výškové budovy v Šanghaji zahynulo nejméně 53 lidí. Dalších 70 utrpělo zranění. Osmadvacetipatrový věžák, ve kterém bydleli hlavně učitelé v důchodu a jejich rodiny, právě procházel rekonstrukcí. Příčinou neštěstí bylo podle vládní agentury Sin-chua svařování bez povolení.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ohnivé peklo v Šanghaji nepřežilo nejméně 53 lidí

Ohnivé peklo v Šanghaji nepřežilo nejméně 53 lidí | Zdroj: ČTK

Podle všeho je za tragédií lidská nedbalost. Viníky jsou zřejmě svářeči, kteří pracovali bez povolení. Čtyři osoby už také byli zatčeny. Ministerstvo veřejné bezpečnosti v této souvislosti vydalo rozkaz vše okamžitě vyšetřit a pachatele potrestat. Někteří z těch, co přežili, totiž činí odpovědnou vládnoucí komunistickou stranu, respektive požadují po ní rychlou pomoc.

Úřady ale varují, že k podobným tragédiím může i nadále docházet, i když na rozdíl od ostatních rozvojových či rozvíjejících se zemí je takovýchto velkých požárů v Číně relativně málo.

Zřejmě nejznámějším případem z poslední doby je požár v areálu nového sídla státní televize CCTV, který na začátku loňského roku zcela zničil 160 metrů vysoký mrakodrap. V případě Šanghaje jde ale také o pověst této třináctimilionové megapole, ve které jen před dvěma týdny skončila Světová výstava EXPO 2010 a její představitelé se chlubí, jak ze Šanghaje vybudovali moderní velkoměsto srovnatelné s nejznámějšími finančními centry v západních zemích.

Kdo čekal na záchranu, zemřel

Ranění byli převezeni do celkem devíti nemocnic v Šanghaji, 20 obyvatel domu je ve vážném stavu. Ostatní pak našli provizorní útočiště na blízkém stadionu, kde také vzniklo operační středisko.

Ohnivé peklo v Šanghaji nepřežilo nejméně 53 lidí | Foto: ČTK/AP

Lidé se svěřují s peklem, které prožili. Například manželé bydlící ve 23. patře museli vylézt oknem a sešplhat celkem čtyři poschodí po bambusovém lešení, než je hasiči zachránili. Jak říkají, kdyby zůstali a čekali uvnitř, zemřeli by. A stejně tak, kdyby vyskočili ven.

Práce přímo na místě nyní řídí ministr veřejné bezpečnosti, který do Šanghaje přiletěl z Pekingu.

Robert Mikoláš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme