Thajsko vydalo USA ruského obchodníka se zbraněmi

Třiačtyřicetiletý ruský obchodník se zbraněmi Viktor But byl dnes vydán z Thajska do Spojených států. Tam má být muž, přezdívaný obchodní se smrtí, jeden z nejobávanějších pašeráků zbraní na světě, souzen za spiknutí s cílem zabíjet Američany a podpořit teroristy. Hrozí mu doživotní vězení. Proti vydání se dlouhodobě staví Moskva, která Buta označovala za významného obchodníka.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Viktor But

Viktor But | Zdroj: ČTK

Viktor But má na svědomí dopravu zbraní do nebezpečných částí světa – do Afriky, do Latinské Ameriky a do Asie. Říká se, že v Asii dodával zbraně Tálibánu a al-Káidě, což sám popírá a tvrdí, že pokud dodával zbraně, tak do Afghánistánu v 90. letech, a sice velitelům, kteří bojovali proti Tálibánu. A to je jediný případ, kdy But připouští, že by ve svých letadlech dodával zbraně. Jinak říká, že je řádný obchodník a že se přepravou zbraní nezabývá.

Podle zatykače, který byl na Buta vydán v roce 2002, dodával zbraně do afrických zemí jako je Súdán nebo Demokratická republika Kongo. Do Angoly dodával zbraně oběma stranách – vládním vojskům i povstalcům.

Přehrát

00:00 / 00:00

Obchodník se zbr..mp3

Dodával i zbraně bývalému liberijskému prezidentovi Charlesu Taylorovi, který zbraněmi podporoval partyzány v sousedním státě Sieře Leone. Povstalci tu masově znásilňovali, hromadně usekávali nohy v kotníkách nebo ruce.

Pokud mají žaloby pravdu, tak je to podle zahraničněpolitického komentátora Českého rozhlasu Milana Slezáka mimořádně nebezpečný muž, který má na rukou krev.

But byl zatčen v Bangkoku v březnu 2008, po setkání s americkými agenty, kteří se vydávali za nákupčí zbraní pro povstalecké Revoluční ozbrojené síly Kolumbie.

Rusko po celé dva roky tlačilo na Thajsko, aby Buta nevydávalo. Rusko se od začátku postavilo za Buta, tvrdí totéž co obchodník. Ruský ministr zahraničních věcí Sergej Lavrov prohlásil, že proces proti Butovi bude nelegální, že vše je zpolitizované a nic není pravda.

Rusku nejde podle Milana Slezáka jen o ochranu svého občana:

„Já si myslím, že v pozadí je strach, že But v Americe, kvůli tomu, aby dostal nižší trest, promluví. A on toho ví strašně moc. V businessu se pohybuje strašně dlouho. Musí leccos vědět o ruském vojenském i špionážním zákulisí.“

Martina Mašková, Michaela Vydrová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme