Na Novém Zélandu se po výbuchu pohřešuje 27 horníků

Exploze v novozélanském uhelném dole Pike River Coal vzbudila obavy o osud 27 horníků. Ani několik hodin po výbuchu se záchranářům nepodařilo s havíři navázat spojení. Pět pracovníků dolu se po explozi dostalo na povrch.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pike River Coal - důl na Novém Zélandu

Pike River Coal - důl na Novém Zélandu | Zdroj: ČTK

Záchranáři se k uhelnému dolu na Jižním ostrově Nového Zélandu sjeli poté, co elektrikář – povolaný kvůli výpadku proudu – našel jednoho z horníků. kterého výbuch vymrštil ze zařízení, na němž pracoval.

O příčinách výbuchu se dá stále pouze spekulovat, a tak byly další záchranné operace pozdrženy v obavách z možných dalších explozí. Policie se domnívá, že výpadek ventilátorů mohl způsobit problémy s odvětráváním a nahromadění plynu.

Pike River Coal - pohřešovaní horníci.jpg | Foto: ČTK/AP

Je to boží dopuštění, ale všichni vědí, co mají dělat, popisuje situaci místní starosta. Příbuzní horníků mezitím ve speciálně zřízeném středisku nedaleko dolu napjatě očekávají zprávy o osudu svých blízkých.

V dole, otevřeném v roce 2008, se na bezpečnostní opatření klade velký důraz. Každý z horníků má u sebe vybavení pro případ nouze včetně zásoby kyslíku přibližně na půl hodiny, během které by se měl dostat k dalším zásobám kyslíku.

Jitka Malá, Pavla Hůlová, Eva Presová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme