Čína podle tajných depeší akceptuje sjednocení Korejského poloostrova

Čína akceptuje pád severokorejského režimu a sjednocení poloostrova. Vyplývá to z tajné korespondence zveřejněné serverem WikiLeaks. Někteří diplomaté v této souvislosti dokonce mluví o rychlém pádu KLDR po případné smrti Kim Čong-ila.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zvláštní čínský zástupce pro záležitosti Korejského poloostrova Wu Dawei

Zvláštní čínský zástupce pro záležitosti Korejského poloostrova Wu Dawei | Zdroj: ČTK

Nejdiskutovanějším bodem tajné korespondence jsou zprávy potvrzující nespokojenost Číny s postupem jejího spojence i chráněnce zároveň.

Severní Korea totiž údajně protest Pekingu kvůli provedení druhé jaderné zkoušky i odpálení trojstupňové rakety neakceptovala.

Přehrát

00:00 / 00:00

Čína podle tajných depeší akceptuje pád severokorejského režimu a sjednocení poloostrova. Více zpravodaj ČRo Robert Mikoláš

Ze zpráv dále vyplývá, že čínské vedení po pádu severokorejského režimu věří ve sjednocení poloostrova pod vedením Soulu, i když v dlouhodobém horizontu.

Názor, že se blíží konec vlády jediné komunistické dynastie, vyslovil někdejší náměstek jihokorejského ministra zahraničí při rozhovoru s velvyslankyní USA v Soulu. Podle něho už v KLDR došlo k ekonomickému kolapsu, k politickému, tedy pádu totalitního režimu, pak prý dojde velmi brzy.

Další z nejmenovaných diplomatů tvrdí, že se tak stane už do dvou až tří let po smrti Kim Čong-ila. Takovýto scénář však v jiné depeši zpochybňuje jeden z čínských politiků, podle kterého by se Spojené státy neměly na něco takového spoléhat.

Mezi představiteli Číny a Severní Koreje však dochází k velmi intenzívním kontaktům, zejména v poslední době, kdy je aktuální také předání moci v KLDR.

V tajné korespondenci se hodnotí i zdravotní stav Kim Čong-ila. Jeden z čínských politiků prozradil, že se Kim Čong-il těší relativně dobrému zdraví a jeho mysl je jasná, přestože ztratil na váze. Zároveň však i nadále holduje alkoholu.

Čínský vliv je menší, než se myslelo

Mnohem důležitější jsou však tvrzení, že Čína má na Severní Koreu mnohem méně vlivu, než si většina lidí myslí, a že nechce použít ekonomické páky, tedy zastavení hospodářské pomoci ke změně politiky Pchjongjangu.

„Čína velice investovala do Severní Koreje všemožně, hospodářsky, politicky a kdysi i vojensky, a dnes má evidentně pocit, že jí to nevrací. Musí se za ní brát v těžko obhajitelných kauzách, jako je potopení jihokorejské korvety nebo teď severokorejské ostřelování jihokorejského ostrova. Čína to udělá, protože spojenectví je dlouhé, ale udělá to navenek. V soukromí už začíná být na Severní Koreu docela tvrdá,“ potvrzuje zahraničněpolitický analytik ČRo Milan Slezák.

Přehrát

00:00 / 00:00

Zahraničněpolitický analytik ČRo Milan Slezák ve Světě o druhé Rádia Česko

„To, že se Severní Korea nemění ani pod nátlakem svého největšího spojence, může vypovídat i o tom, a to v depeších zatím nenalézáme, že čínský vliv, jakkoliv je zásadní, má své limity. Čína prostě nedokáže přimět Severní Koreu ke změně chování, a to je také zcela evidentní,“ podotkl Slezák.

Současný vývoj na Korejském poloostrově přesto Peking považuje za velmi nebezpečný, proto se snaží dostat za jednací stůl všechny strany konfliktu. Dnes mimochodem do čínské metropole dorazili jak představitelé severokorejského režimu, tak i japonský zmocněnec pro KLDR.

Čínská média dokonce dnes uvedla, že pouze akceptování návrhu Pekingu na okamžité rozhovory všech zúčastněných stran mohou odvrátit válku na Korejském poloostrově.

Robert Mikoláš, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme