OBSE musí být pružnější při řešení konfliktů, shodli se delegáti

Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě musí být pružnější v prevenci a řešení konfliktů, shodli se účastníci summitu OBSE v Astaně. Do Kazachstánu přijeli na dvoudenní vrcholnou schůzku prezidenti, premiéři a ministři 56 členských zemí OBSE a partnerských států.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Summit OBSE v Kazachstánu se věnuje hlavně úniku tajných informací a zlepšení vztahů mezi Východem a Západem.

Summit OBSE v Kazachstánu se věnuje hlavně úniku tajných informací a zlepšení vztahů mezi Východem a Západem. | Zdroj: ČTK

Atmosféru na summitu ovlivňovaly dvě záležitosti. Především je to únik informací z Wikileaks, a proto byly také veškeré pohledy upřeny na americkou ministryni zahraničí Hillary Clintonovou. Ta ale o těchto záležitostech s prezidenty a ministry zahraničí oficiálně nejednala.

Druhou věcí, která atmosféru v Astaně ovlivnila, je zlepšení vztahů mezi Východem a Západem, především mezi Spojenými státy a Ruskem.

Důležitou dimenzí summitu OBSE je také demokratický proces a podpora lidských práv.

„Zajímavé bylo, že i politici, kteří k tomu mají, řekněme, odtažitý vztah, se tady dušovali, že bojují za demokracii, svobodu a lidská práva. To bylo zábavné,“ řekl ministr zahraničí ČR Karel Schwarzenberg.

Summit OBSE v Astaně zítra pokračuje druhým a závěrečným dnem.

Martin Dorazín, Eva Presová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme