Čínští biskupové volí své nejvyšší představitele, navzdory Vatikánu

Čínští katolíci volí nejvyšší představitele církve řízené státem. Jde vůbec o první zasedání od roku 2004, které navíc probíhá proti vůli Vatikánu. Svatý stolec minulý měsíc také odsoudil vysvěcení dvou čínských biskupů bez papežova souhlasu. V Číně je asi 80 milionů katolíků, zhruba tři čtvrtiny z nich jsou ale členy takzvané podzemní církve uznávající pouze autoritu papeže.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Peking

Peking | Foto: Robert Mikoláš

Dlouho odkládané shromáždění má vybrat vedení Sdružení vlasteneckých katolíků i Biskupské rady. Podle informační agentury AsiaNews pracující pod záštitou Papežského institutu zahraničních misií čínské úřady přinutily řadu biskupů, aby se hlasování zúčastnili.

Stejně tomu bylo i minulý měsíc, kdy Peking rozhodl o vůbec prvním obsazení katolické diecéze po téměř pěti letech, navíc proti vůli papeže. Vatikán proto pohrozil exkomunikováním všech duchovních, kteří se na vysvěcení podíleli.

Diplomatické vztahy mezi Svatým stolcem a ČLR byly přerušeny v roce 1951 a Vatikán je tak dnes jedinou evropskou zemí, která uznává Tchajwan.

Robert Mikoláš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme