Čínská armáda cvičí největší holubí letku na světě

Armáda Čínské lidové republiky bude mít největší holubí letku na světě. Celkem chtějí vojáci vycvičit na deset tisíc opeřenců připravených sloužit i v dobách války. Poštovní holubi mají být nasazováni především v obtížně dostupných oblastech včetně Tibetu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Chrámové náměstí

Chrámové náměstí | Foto: Jaromír Marek | Zdroj: Český rozhlas

Koně, psi či sloni. Lidé využívali zvířata k boji před staletími. Už ve 2. tisíciletí před n.l. vyráželi do bitev bojovníci Mezopotámské říše na vozech tažených koňmi. Proslulé jsou i výpravy Alexandra Velikého či Hannibala, kterým k úspěchu pomohli sloni. Psi se zase výrazněji uplatnili v ozbrojených silách evropských velmocí na přelomu 19. a 20. století.

Přehrát

00:00 / 00:00

Reportáž připravil zpravodaj Českého rozhlasu v Číně Robert Mikoláš

Za 1. světové války se pak jednotlivé armády spoléhaly i na poštovní holuby. V letech 1914 až 1918 jich bylo nasazeno přes půl milionu, protože jejich úspěšnost při doručování zpráv dosahovala 95 procent. I z tohoto důvodu zůstávají důležitými a ceněnými posly i dnes, na začátku 21. století. Ani nejmodernější technické výdobytky včetně satelitů a mobilních telefonů totiž nedokáží zajistit plné pokrytí těch nejodlehlejších, zejména horských oblastí.

I proto se Čínská lidová armáda rozhodla vycvičit novou, desetitisícovou holubí letku schopnou nahradit výpadky telekomunikační techniky. Pokrývat bude nedostupná území v provinciích Jün-nan či S´-čuan nebo v autonomní oblasti Tibet.

Ostatně Čína má se službami holubů dostatečnou zkušenost. V 50. letech minulého století právě v Jün-nan vznikla první lidová holubí letka, jejíž příslušníci pocházeli z chovů ze Sovětského svazu a Polska, a v provinční metropoli Kchun-mingu bylo vybudováno speciální tréninkové středisko schopné vycvičit na 50 tisíc holubů pro vojenské účely.

Představitelé čínských ozbrojených sil v této souvislosti přiznávají, že hodlají jejich služby využívat v případě mimořádných událostí či dokonce v době války. Jedině díky holubům prý ozbrojené síly budou plnohodnotně v kontaktu i v těch nejnepřístupnějších částech země. Odchod ptačích spojařů sloužících v jednotkách Čínské lidové republiky do civilu se tak opět výrazně vzdálil.

Robert Mikoláš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme