Čína dokončila vývoj neviditelného letounu

Čína dokončila vývoj prototypu neviditelného letounu. Informaci zveřejnila japonská média odvolávající se na vojenské zdroje ČLR. Peking plány na zařazení neviditelných stíhacích bombardérů potvrdil už v roce 2009. Washington i jeho asijští spojenci v této souvislosti neskrývají obavy ze změny poměru sil v Tichomoří.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

F 117 Nighthawk

F 117 Nighthawk | Foto: FAS

Bojový letoun J-20 už zvládl pozemní testy, do vzduchu by tak poprvé mohl vzlétnout už tento měsíc, uvádí japonský tisk. Poprvé by pak podle představitelů čínské armády mohl být nasazen už v roce 2015.

Stroj vybavený takzvanou neviditelnou technologií má být konkurentem nové americké stíhačky F-35.

Informace o zkouškách čínského letounu páté generace byly zveřejněny krátce před cestu amerického ministra obrany Roberta Gatese do Pekingu.

Vztahy mezi armádami obou zemí jsou dlouhodobě poznamenány prodejem amerických zbraní Tchajwanu, Spojené státy také znepokojuje pokračující modernizace čínských ozbrojených sil včetně vývoje raket schopných zničit americké letadlové lodě.

Robert Mikoláš, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme