Al-Káida oznámila vznik nové odnože v Indii, chce tam obnovit chalífát

Teroristická organizace Al-Káida zintenzívní své aktivity na indickém subkontinentu. Vznik nové buňky oznámil na videonahrávce její šéf Ajmán Zavahrí. Al-Káida se podle něj bude snažit v některých částech Indie a také Barmě a Bangladéši obnovit chalífát. Indické úřady vydaly bezpečnostní varování pro některé oblasti.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Tady prý kdysi žil a dováděl samotný Krišna

Tady prý kdysi žil a dováděl samotný Krišna | Foto: Jaromír Marek | Zdroj: Český rozhlas

"Oznamuji všem muslimům na indickém subkontinentu založení nové buňky Al-Káidy. Chceme vztyčit vlajku džihádu a vrátit vládu islámu do regionu, který patřil muslimům. Než jim byl nevěřícími nepřáteli zcizen,“ říká na téměř hodinové videonahrávce někdejší pravá ruka teroristy Usámy bin Ládina.

Přehrát

00:00 / 00:00

Teroristická organizace Al-Káida plánuje rozšířit své aktivity do Indie. Tamní úřady, policie i tajné služby jsou v pohotovosti

Muslimy vyzývá ke sjednocení v boji proti nevěřícím. Indická tajná služba i policie v celé Indii je v pohotovosti, obávají se teroristického útoku.

Myšlenku chalífátu, tedy státního útvaru zahrnujícího prakticky veškerá území ovládaná muslimy, oživilo před měsíci hnutí Islámský stát (IS), které ovládá velké části Sýrie a Iráku.

Po IS, který se stal přímým konkurentem Al-Káidy na Blízkém východě a fakticky v oblasti převzal její vliv, se nápad zalíbil i africké islamistické organizaci Boko Haram, která dlouhodobě šíří teror zejména na severu Nigérie.

Přehrát

00:00 / 00:00

O oznámení Al-Káidy, že zvýší aktivitu na indickém subkontinentu, mluvil komentátor ČRo Milan Slezák

Podle pozorovatelů se Al-Káida nahrávkou možná jen snaží upozornit na to, že stále existuje, je silná a připravená svým způsobem soupeřit právě s Islámským státem.

Není ovšem vyloučeno, že její výzva padne na indickém subkontinentu na úrodnou půdu. Jen v Indii žije 177 milionů muslimů, což je asi 15 procent populace, a jejich postavení není ideální. Jsou častým terčem pogromů a ústrků ze strany vlády. Nespokojených muslimů žije dost i v Barmě.

Jaromír Marek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme