Americká letadlová pevnost je u Korejského poloostrova

Jižní Korea a Spojené státy zahájily námořní manévry. Společná demonstrace síly má odradit Severní Koreu od dalších provokací, a proto se cvičení účastní i americká letadlová loď USS George Washington. Pchjongjang v této souvislosti varuje před nepředvídatelnými následky, v blízkosti společné hranice rozmístil rakety typu země vzduch.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Letadlová loď USS George Washington

Letadlová loď USS George Washington | Zdroj: ČTK

Desítka jihokorejských a amerických plavidel se účastní čtyřdenních manévrů, které byly naplánovány v reakci na březnové potopení korvety Čchonan severokorejským torpédem.

Hlavní pozornost ale poutá letadlová loď USS George Washington se šesti tisíci vojáky a více než 70 letadly na palubě.

Spojené státy také mají k dispozici průzkumnou leteckou základnu Joint STARS, která je schopná sledovat veškerý pohyb jednotek hluboko na nepřátelském území. Významně se uplatnila například při operaci Pouštní bouře v roce 1991 v Iráku.

O jejím nasazení rozhodl podle nejmenovaného jihokorejského představitele sám ministr obrany USA Robert Gates, a to na žádost Soulu.

Robert Mikoláš, Eva Presová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme