Australané poprvé zvolili do čela vlády ženu

Australané se dnes, více než dva týdny po velmi vyrovnaných volbách, dozvěděli jméno vítěze. V čele australské vlády zůstane labouristka Julia Gillardová. Vítězství její strany práce ALP, kterou vede teprve od června, tak znamená, že Australané poprvé v historii zvolili do čela federální vlády ženu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Opera v Sydney

Opera v Sydney | Foto: Corel GALLERY

Mandát Gillardové je však velmi křehký, její kabinet se bude v parlamentu spoléhat na většinu jediného hlasu. Austrálie se po volbách ocitla v patové situaci. S nebývale vyrovnaným počtem poslanců za obě hlavní strany.

Cesta z patu vedla přes jednání, která byla pro Austrálii naprosto netypická, protože australský systém je tradičně založený na dvou stranách a za posledních sedmdesát let se nestalo, že by jedna ze stran nezískala většinu a tím pádem i mandát vládnout.

Přehrát

00:00 / 00:00

Pavla Hůlová mluvila na Rádiu Česko o povolební situaci v Austrálii

V letošních volbách ale ze sto padesáti poslanců získala Gillardová 73 křesel a liberálové také 73. Veškerá pozornost se tak poslední tři týdny upírala ke čtyřem nezávislým poslancům. A právě jejich požadavky byly v centru vyjednávání.

Požadavky vyplývaly z toho, odkud tihle poslanci pocházejí. Zatímco v Austrálii žije většina lidí ve městech, a na to se také soustředí priority federální politiky, tak v posledních týdnech se federální politická debata točila okolo problémů typických spíše pro řídce osídlené oblasti.

Nezávislí poslanci předložili seznam požadavků a na základě odpovědí se rozhodli. Tři z nich nakonec vyjádřili podporu labouristům a čtvrtý by se přiklonil k liberálům. Jeho hlas ale nebude už mít takovou váhu.

Australanům se hlavně ulevilo

Bezprostřední reakcí Australanů je úleva, protože politické napětí trvalo dva týdny a bylo velmi intenzivní. Austrálie vůbec není zvyklá na podobnou nejistotu po volbách. Jinak panuje hlavně zvědavost, jak bude nový parlament založený na většině jednoho hlasu fungovat. Zatím se politici shodují jenom na tom, že to bude každopádně zajímavé volební období. Ať už bude jakkoliv dlouhé.

Zda bude konstruktivní, to se teprve ukáže. Také je třeba říct, že tři nezávislí poslanci sice podpoří labouristický kabinet, ale minimálně jeden z nich v dnešním projevu řekl, že podpora je dost podmíněná. Rozhodně se prý na ni nemůže Gillardová stoprocentně spoléhat bez ohledu na to, kudy se budou její politické kroky vyvíjet.

Naprosto zásadní otázkou pro nový kabinet bude nastavení sítě internetu, což je téma, kterému se v posledních týdnech věnovalo hodně pozornosti. Právě proto, že teď se v Austrálii má rozhodovat o tom, jak bude internetové připojení vypadat, jak bude rychlé a také drahé.

Pro zemi o rozloze Austrálie a relativně malým počtem lidí je to naprosto zásadní, protože internet neznamená jenom přístup k informacím ale například i zprostředkování lékařské péče na dálku a podobně.

Prioritou nového kabinetu bude také zdanění těžařů, což byla jedna ze zásadních otázek v předvolební kampani. Jak se Gillardové podaří nastavit daň , aby měla prostředky na další reformy, na tom bude záležet osud jejího dalšího politického působení.

Důležitým tématem pro Austrálii je obchodování s emisemi. O zahraničně-politických témat se v záplavě lokálních témat moc nemluvilo, až na jedinou výjimku, a to přístup k uprchlíkům.

Austrálie neměla menšinový kabinet od druhé světové války. Jeho úspěch bude hodně záležet na tom, jak se politici se situací vyrovnají, protože dynamika politického systému se dvěma hlavními stranami je dost jiná v porovnání s politickým systémem, kde vláda nemá většinu a musí se spoléhat na daleko podrobnější jednání s ostatními poslanci.

Samotný fakt, že si Australané zvolili ženu, nebudí žádný zvláštní ohlas. Zaniklo to v povolebním vývoji a Gillardová v posledních dvou týdnech prokázala, že co do politické tvrdosti se mužským kolegům snadno vyrovná.

Pavla Hůlová, Václav Rojík Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme