Australané volí nový parlament. Výsledek nelze odhadnout

Podle středoevropského času v noci začaly v Austrálii parlamentní volby. Jednu ze dvou hlavních stran vůbec poprvé v historii vede žena, nynější ministerská předsedkyně Julia Gillardová.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ve starém parlamentu se mimo jiné rozhodlo o vyhlášení války v roce 1939 či projednávalo bombardování severního pobřeží Austrálie Japonci v roce 1942.

Ve starém parlamentu se mimo jiné rozhodlo o vyhlášení války v roce 1939 či projednávalo bombardování severního pobřeží Austrálie Japonci v roce 1942.

Volební preference dvou hlavních stran, které se ucházejí o přízeň Australanů, oscilují okolo padesáti procent.
Je proto velmi těžké předvídat, zda výsledky voleb potvrdí mandát první ženy v čele australské vlády Julie Gillard, či zda se k moci vrátí liberálové vedení Tonym Abbottem.

Přehrát

00:00 / 00:00

Zpravodajka ČR Pavla Hůlová o zahájení australských voleb

Předvolební průzkumy navíc naznačují, že by se v australském parlamentu mohla vedle tradičních dvou dominantních stran objevit nově také třetí politická síla v podobě Strany Zelených.

Julia Gillard vede kabinet teprve od června, kdy po – podle některých příliš bleskové – vnitrostranické výměně vystřídala svého času extrémně populárního Kevina Rudda.

Pavla Hůlová, Lucie Maňourová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme