Austrálie pravděpodobně přijme tisíce dalších uprchlíků z Blízkého východu

Austrálie je ochotná přijmout další uprchlíky z táborů vybudovaných kolem syrských a iráckých hranic. Řekl to australský premiér Tony Abbott. Zdůraznil také, že v regionu, odkud lidé prchají, je nutné zasáhnout silou.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Australský premiér Tony Abbott na setkání zemí APEC v Pekingu

Australský premiér Tony Abbott na setkání zemí APEC v Pekingu | Zdroj: Reuters

Austrálie dlouhodobě zastává přísnou azylovou politiku, kvůli které ji kritizuje i OSN. Lodě s uprchlíky posílá zpět na místa, odkud vypluly. Běžence, kterým se povedlo do Austrálie dostat, umisťuje do vzdálených táborů, kde musejí čekat na rozhodnutí o udělení azylu několik měsíců či let.

Podle premiéra Tonyho Abbota se ale tato strategie vyplácí, protože díky ní teď země může přijmout uprchlíky, kteří pomoc opravdu potřebují, a mají nárok na azyl. Zejména lidi z táborů vybudovaných kolem syrských a iráckých hranic.

„Jsme připraveni přijmout více lidí z tohoto neklidného regionu,“ řekl Abbott. „Jsme také připraveni poskytnout vyšší finanční pomoc UNHCR,“ dodal s tím, že o případné další pomoci Austrálie bude v Ženevě jednat ministr pro imigraci Peter Dutton s vysokým komisařem OSN pro uprchlíky.

Podle Abbota je ale kromě humanitární pomoci také nutné v oblasti, odkud lidé prchají, zasáhnout silou.

Australská vláda by měla během týdne rozhodnout, jestli vyšle své letectvo do Sýrie. Připojilo by se k vzdušným silám mezinárodní koalice, která tam ostřeluje pozice radikálů z Islámského státu. Ve vzdušném prostoru sousedního Iráku už Australané operují od loňska.

Tea Veseláková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme