Austrálie uzavře uprchlický tábor na ostrově Manus na severu Papuy-Nové Guineje

Australská vláda souhlasila s uzavřením utečeneckého tábora na ostrově Manus, řekl předseda vlády Papuy-Nové Guineje Peter O´Neill. Zde jsou zadržováni uprchlíci, kteří připluli k břehům Austrálie.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Australské detenční zařízení pro imigranty na Manusově ostrovu

Australské detenční zařízení pro imigranty na Manusově ostrovu | Foto: flickr.com, CC BY 2.0, Australian Government Department of Immigration and Citizenship

O uzavření tábora požádala vláda státu Papua-Nová Guineja poté, co místní nejvyšší soud rozhodl, že tento tábor je protiústavní. Lidem v táboře je podle soudu odepíráno jejich právo na osobní svobodu.

V táboře se podle informací ČTK aktuálně nachází 900 migrantů. Co s nimi však dál bude a kdy bude tábor uzavřen, není zatím jasné. Austrálie se zatím k této kauze nevyjádřila.

Již dříve však předseda vlády O´Neill řekl, že ti, kdo budou uznáni za legitimní uprchlíky, mohou zůstat v Papue-Nové Guineji, „pokud si budou přát stát se platnými členy místní společnosti."

Tábor na ostrově Manus je jedním ze dvou táborů, které Austrálie provozuje. Druhý se nachází na ostrově Naurus. Za provozování těchto táborů australská vláda oběma zemím platí.

Tábory jsou součástí přísné azylové politiky, která znemožňuje běžencům, aby se v zemi usadili poté, co do země připlují. Ti jsou odesíláni do jednoho z obou táborů. Australené prohlašují, že takto bojují s nelegální migrací a převaděčstvím. Kritikům se však nelíbí špatné životní podmínky, které v táborech panují.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme