Australské parlamentní volby skončily bez jasného vítěze

Australské parlamentní volby nemají jasného vítěze. V Austrálii zřejmě poprvé od druhé světové války vznikne parlament bez nadpoloviční většiny jedné strany. Nová vláda se tak neobejde bez hlasů nezávislých poslanců. O jménu nového premiéra země se ale i čtyřiadvacet hodin po uzavření volebních místností dá pouze spekulovat.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Tito pánové v parku v Sydney téměř pamatují založení Austrálie

Tito pánové v parku v Sydney téměř pamatují založení Austrálie | Foto: grof

Více než čtrnáct milionů australských voličů zvolilo v unikátně vyrovnaném hlasování více než sedmdesát poslanců z obou hlavních stran. Na kýžený sedmdesátý šestý mandát, který ve sto padesáti členné sněmovně reprezentantů znamená většinu, však pravděpodobně nedosáhnou ani dosud vládnoucí labouristé Julie Gillardové, ani liberálové Tonyho Abbotta.

O tom, kdo bude sestavovat vládu, tak bude záležet na hrstce nezávislých poslanců spolu s historicky prvním reprezentantem strany Zelených. Právě jejich podpora rozhodne v příštích dnech o tom, zda Julia Gillardová bude první zvolenou ženou v čele Austrálie, nebo zda se naopak strana práce, jíž předsedá teprve od června, odebere už po prvním funkčním období zpátky do opozice.

Pavla Hůlová, ak Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme