Australský Rockhampton očekává kulminaci, voda se může udržet až 10 dní

Už deset dní bojují na severovýchodě Austrálie s katastrofálními záplavami, které zalily území o rozloze přesahující desetinásobek rozlohy České republiky. V nejbližších hodinách se očekává kulminace hladiny ve městě Rockhampton, jehož sedmdesát tisíc obyvatel se připravuje na možná až dvoutýdenní izolaci.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pohyb v ulicích Rockhamptonu je možný pouze na lodích

Pohyb v ulicích Rockhamptonu je možný pouze na lodích | Foto: AFP

Pozornost se nyní upírá právě k Rockhamptonu, kde zůstala jediná nezaplavená přístupová cesta, uzavřené je i tamní letiště. Obyvatelé jsou tak závislí na dodávkách, která armáda distribuuje pomocí vrtulníků.

Kulminace hladiny se očekává až ve středu ránu na úrovni 9,4 metrů. Řeka se pak má na stejné výši udržet další dva dny, protože vzhledem ke struktuře krajiny nemá voda kam odtékat. Nejkatastrofičtější scénáře předpokládají, že hladina nebude klesat až deset dnů.

V oblasti je zřízené evakuační středisko, kde přebývá asi 80 lidí, kteří nemohou zůstat ve svých domech. Reportér australské televize ABC přirovnal Rockhampton k italským Benátkám, pohyb v ulicích je možný pouze na lodích.

Přehrát

00:00 / 00:00

O situaci v zápavách postiženém Queenslandu informuje z Austrálie spolupracovnice ČRo Pavla Hůlová

Specifikem Austrálie je varování policie před hady a krokodýly. Tito živočichové se totiž kvůli vodnímu proudu dostávají do obydlených míst, kde se normálně nevyskytují.

V některých oblastech na severu Queenslandu už naopak voda začala opadávat, první lidé se tak mohou vracet domů a začít odklízet nánosy bahna.

Škody mohou dosáhnout až šesti miliard dolarů

Škody způsobené katastrofálními záplavami by podle nejnovějších odhadů mohly dosáhnout čtvrt až půl procenta hrubého domácího produktu Austrálie, což v absolutních číslech představuje tři až šest miliard dolarů.

Pozastaveno je až 75 procent těžby uhlí v Queenslandu. To australskou ekonomiku stojí na 400 milionů dolarů týdně. V zemědělství se odhad škod pohybuje okolo jedné miliardy dolarů.

Vláda slibuje postiženým farmářům a drobným živnostníkům pomoc v podobě zvláštního asistenčního programu, který zahrnuje nejrůznější dávky a zvýhodněné úvěry. Podpora se týká také jednotlivců, na jednoho dospělého obyvatele slibuje vláda 1000 dolarů a 400 dolarů na dítě.

Martin Hromádka, Pavla Hůlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme