Barma počítá volební hlasy, moc si s jistotou udrží armáda

V Barmě pokračuje přepočítávání hlasů odevzdaných v prvních volbách po 20 letech. Jejich průběh poznamenala nízká účast, opozice také viní vládnoucí armádu z podvodů a kupování hlasů. Vojenská junta si navíc předem zajistila čtvrtinu křesel v parlamentu a silová ministerstva, favorizované politické strany nadto řídí bývalí vysocí důstojníci.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Volby v Barmě skončily, vlajky mohou dolů

Volby v Barmě skončily, vlajky mohou dolů | Zdroj: ČTK

První zprávy po uzavření volebních místností potvrzovaly vedení Strany svazové soudržnosti a rozvoje napojené na armádu. Kdy konkrétně ale budou výsledky oznámeny, to úřady zatím neuvedly. Už nyní je však jasné, že junta a její političtí spojenci si v zemi ovládané vojenským režimem téměř 50 let udrží moc i nadále.

Přehrát

00:00 / 00:00

O volbách v Barmě mluvil na Rádiu Česko východoasijský zpravodaj Českého rozhlasu Robert Mikoláš

Hlavní provládní Strana svazové soudržnosti a rozvoje vznikla letos v dubnu poté, co ji založili vojenští ministři, kteří podali demisi a svlékli uniformy. Druhou stranou, která zřejmě uspěje, je Strana národní jednoty, též napojená na armádu. Vše tedy bylo předem připravené divadlo. Opozice proto juntu obvinila z podvodů ještě před začátkem voleb.

Barmská exilová opozice v této souvislosti vyzývá mezinárodní společenství, aby volby odmítlo uznat. Čeká se také, zda režim propustí hlavní opoziční vůdkyni a nositelku Nobelovy ceny míru Su Ťij, která je držena v domácím vězení. Poslední trest jí vyprší 13.listopadu.

Na druhé straně bylo hlasování pro mnohé Barmánce, tedy pro všechny mladší 37 let něčím zcela novým, dosud totiž žádné volby nezažili, i proto v novinách vycházely podrobné návody, co lidé ve volebních místnostech mají vlastně dělat.

EU: Volby byly nesvobodné

Západ zaujal jednoznačné stanovisko a za všechny je jako nespravedlivé a nesvobodné označil americký prezident Barack Obama. Hlavní spojenec vojenské junty, Čína a země v regionu jihovýchodní Asie však zatím k hlasování mlčí.

Peking ale jejich samotné uspořádání hodnotí kladně a z regionálního Sdružení zemí jihovýchodní Asie, ASEANu, kam patří i Barma, je pozitivně vnímá Kambodža, kde ovšem také pevnou rukou vládne někdejší příslušník Rudých Khmérů Hun Sen.

Evropská unie hodnotí barmské parlamentní volby jako nesvobodné. Věří ale, že nově zvolení poslanci možná budou zárodkem změn ve společnosti.

Protesty proti nesvobodným vobám v Tokiu před barmskou ambasádou | Foto: ČTK

„Samotné volby nedělají zemi demokratickou. Mohou být ale příležitostí k novému začátku a větší pluralitě,“ uvádí se v prohlášení šéfky unijní diplomacie Catherine Ashtonové.

Unie nicméně lituje, že barmské úřady nevytvořily podmínky pro konání svobodných a spravedlivých voleb. To platí i o volebním systému. Z mnoha pohledů neodpovídaly tyto volby mezinárodním standardům.

Ashtonová v prohlášení jako příklady uvádí restrikce při registraci kandidátů a omezení svobody projevu a shromažďování. Zároveň Unie vyzvala vojenskou diktaturu k okamžitému a bezpodmínečnému propuštění vězněné vůdkyně opozice Su Ťij.

Demokracie v nedohlednu

Vůdce barmského režimu Than Šwej, kterému je 77 let, se podle východoasijského zpravodaje Českého rozhlasu Roberta Mikoláše moci určitě nevzdá: „Otázkou jen zůstává, zda funkci šéfa ozbrojených sil nepředá některému z věrných důstojníků. On sám by se pak mohl stát prezidentem, což mu nová ústava, mimochodem schválená referendem pořádaným před dvěma lety bez ohledu na tragické následky cyklonu Nargis, umožňuje.“

Jedinou očekávanou změnou tak bude samotná existence parlamentu, vůbec prvního po 22 letech, což i někteří skeptici označují za určitou šanci pro budoucnost.

Pavel Novák, Robert Mikoláš, Jan Piroch Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme