Barma má po víc než půlstoletí civilního prezidenta

Novým barmským prezidentem bude Tchin Ťjo. Blízkého spolupracovníka bývalé disidentky a nositelky Nobelovy ceny míru Su Ťij zvolil barmský parlament, ve kterém loni získala většinu někdejší opozice.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nový barmský prezident Tchin Ťjo po boku Su Ťij

Nový barmský prezident Tchin Ťjo po boku Su Ťij | Zdroj: ČTK

Ťjo se stane po víc než půlstoletí první hlavou státu, která nepochází z armády. Vojáky bude ve vedení země reprezentovat jeden ze dvou viceprezidentů.

69letý spisovatel, akademik a politik získal podporu 360 z 652 hlasujících členů zákonodárného shromáždění, a jednoznačně tak porazil své dva protivníky, kteří se automaticky stávají viceprezidenty.

Tchin Ťjo stojí po boku Su Ťij prakticky od jejího vstupu do barmské politiky na konci 80. let, strávil kvůli tomu několik měsíců ve vězení barmské vojenské junty a je považován za jednoho z jejích nejloajálnějších spolupracovníků.

Samotná Su Ťij na prezidentku kandidovat nemohla. Ústava schválená ještě předchozím vojenským režimem totiž nedovoluje ucházet se o prezidentský úřad lidem, kteří mají příbuzné s cizím občanstvím. Oba její synové, stejně jako zesnulý manžel, jsou Britové.

Nic to však nemění na faktu, že Su Ťij, vůdkyně Národní ligy pro demokracii, drží hlavní moc v zemi, daleko věší než samotný prezident.

Dříve opoziční Národní liga pro demokracii získala v listopadových volbách absolutní parlamentní většinu. V zemi desítky let působila vojenská diktatura, která až pod zahraničním tlakem předala v roce 2011 moc civilní vládě.

Ústava schválená v referendu v roce 2008 armádě zaručuje automaticky čtvrtinu křesel v parlamentu. Není to dostatečný počet na ustavení vlády, ale postačuje na zablokování dalších změn ústavy. Armáda má kromě toho garantované posty ministrů vnitra, obrany a ochrany hranic.

Ondřej Himmer, Ondřej Klapal Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme