Blokace sociálních sítí čínské aktivisty nezastaví, říká čínská dokumentaristka

Čínský prezident v Praze stvrdí strategické partnerství mezi Českem a Čínou, které by mohlo znamenat příliv čínských investic. Návštěvu čínského prezidenta provázejí protesty, mimo jiné kvůli dlouhodobému porušování lidských práv v Číně. Vysoký komisař OSN pro lidská práva v únoru kritizoval zatýkání pracovníků nevládních organizací, právníků a aktivistů, kteří pouze plní svojí roli v čínské občanské společnosti. Do Prahy přijela také čínská dokumentaristka, která natáčela o čínských aktivistech.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Přihlížející u domu polepeného stovkou plakátu s portrétem čínského prezidenta Si Ťin-pchinga

Přihlížející u domu polepeného stovkou plakátu s portrétem čínského prezidenta Si Ťin-pchinga | Zdroj: Reuters

Aktivistka Ye Haiyan přezdívaná Hooligan Sparrow se v Číně proslavila zejména svou kampaní za zlepšení života prostitutek. Internet oblétla její fotka, jak sedí nahá v oprýskaném pokoji nevěstince s nápisem sexuální služby zdarma. Tímto krokem chtěla upozornit na tíživou situaci čínských nevěstek.

Její pozdější boj proti zneužívání dětí v provincii Hainan sledovala čínská dokumentaristka Nanfu Wang, která dokument Hooligan Sparrow uvedla letos na festivalu Jeden svět.

Přehrát

00:00 / 00:00

O čínských aktivistech hovořil s dokumentaristkou Nanfu Wang reportér Štěpán Sedláček

„Když Hooligan Sparrow dělala před několika lety kampaň o sexuálních pracovnicích, proslavila se po celé zemi. Ale když v roce 2013 začala upozorňovat na případ znásilnění šesti školaček ředitelem školy, byla zatčena. Po jejím propuštění s ní dělali novináři rozhovory, vláda jim je však zakázala publikovat,“ říká dokumentaristka.

„Myslím, že teď už se o ní v Číně psát nesmí. Úřady jí sebrali pas a před jejím domem instalovaly kameru. Právničku, která jí pomáhala, zatkla policie, a hrozí jí 15 let vězení za podvratnou činnost.“

Do Prahy přiletěl čínský prezident, poprvé v české i československé historii

Číst článek

Pro mnoho čínských aktivistů jsou sociální sítě jediným způsobem, jak pokračovat v aktivismu. Podle Nanfu Wang jim však pokaždé, když jejich účty začnou sledovat tisíce lidé, vláda profil zruší. Pro Číňany je také čím dál těžší dostat se na zahraniční servery.

Sociální sítě Facebook a Twitter jsou v Číně zablokované, místní proto často používají Weibo – platformu, která v mnohém připomíná právě Twitter. Někteří lidé se také snaží blokace obejít přesměrováním přes VPN servery.

„Když vůbec nevíte, že něco existuje, tak se to nesnažíte objevovat. Hodně lidí v Číně o žádném Facebooku nebo Twitteru nikdy neslyšelo, takže jim nepřipadá, že by jim něco chybělo,“ vysvětluje Nanfu Wang.

Češi nechtějí upřednostnit čínské investice před ochranou lidských práv, ukázal průzkum pro ČRo

Číst článek

Dokumentaristka už několik let žije ve Spojených státech, kam odjela studovat. Netuší, jestli se ještě někdy bude moct vrátit zpátky do Číny.

„Už při natáčení vyslýchaly čínské úřady mě, mé přátelé i rodinu. Teď jsem zveřejnila dokument, který zachycuje provinění vlády. Očekávám za to nějaký druh odvety. Jen ještě nevím, co to bude. Do Číny se nevrátím, dokud nebudu vědět, že je to bezpečné,“ dodává.

Štěpán Sedláček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme