Britský premiér Cameron navštívil Čínu, kvůli obchodu

David Cameron navštívil poprvé ve funkci britského premiéra Čínu. Jeho protějšek Wen Ťia-pao ještě před samotným setkáním označil schůzku jako přínosnou. Hlavním tématem návštěvy je obchod. Camerona při jeho cestě doprovází podnikatelé a několik ministrů včetně ministra financí George Osbornea.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

David Cameron.

David Cameron. | Foto: Tiskový servis Evropské komise

Podle Osbornea by Čína mohla mít zájem především o to, co britští podnikatelé nejlépe umí, tedy některé specifické služby v oblasti finančnictví, architektury nebo třeba také o luxusní zboží. Ještě před setkáním delegací oznámil britský strojírenský gigant Rolls Royce uzavření kontraktu v Číně v hodnotě miliardy dolarů.

„Britský export do Číny je stejný jako například do Irska. Do roku 2015 by se měl export do Číny zdvojnásobit,“ uvedl londýnský spolupracovník ČRo Ivan Kytka.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ivan Kytka o návštěvě Davida Camerona v Číně.mp3

Cameron je prvním zahraničním politikem, který je v Číně od chvíle, kdy Nobelovu cenu míru dostal čínský disident Liou Siao-po. Západ proto čeká upozornění Británie na problematiku lidských práv v Číně. „Naopak je ale Cameron v situaci, kdy Francie minulý týden uzavřela obchodní dohody s Čínou v hodnotě miliard dolarů,“ popsal Kytka. „Je to proto delikátní situace, nedivil bych se, kdyby o lidských právech nepadla ani zmínka,“ upozornil.

Ondřej Černý, Ivan Kytka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme