Bývalí vysocí čínští funkcionáři žádají svobodu slova a konec cenzury médií

Cenzura médií v Číně je protiústavní. Tvrdí to někdejší vysocí funkcionáři Čínské lidové republiky a v otevřeném dopise vyzývají ke svobodě slova. Mezi signatáři je i extajemník Mao Ce-tunga nebo bývalý šéfredaktor komunistického deníku China Daily.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Brána Nebeského klidu v Pekingu

Brána Nebeského klidu v Pekingu | Foto: Robert Mikoláš

Skupina 23 známých osobností označovaných za reformisty v čele s Li Žuejem, 91letým bývalým tajemníkem Mao Ce-tunga, požaduje, aby komunistická strana ukončila cenzuru.

Otevřený dopis publikovaný online a odvolávající se na ústavu z roku 1982, která zaručuje svobodu slova i vyznání, je adresován Stálému výboru parlamentu. Impulsem k jeho sepsání bylo neoprávněné zadržování jednoho z čínských investigativních novinářů.

Autoři petice, kterou podepsalo už 500 lidí, kritizují zejména odbor propagandy vládnoucí strany. Ten cenzuroval i nedávný projev premiéra Wen Ťia-paa, když hovořil o nutnosti politických reforem.

Systém kontroly médií v ČLR tak podle nich zaostává například za Británií o 315 let a za Francií o 129 let.

Iniciátoři odmítají, že by jejich výzva jakkoliv souvisela s udělením Nobelovy ceny míru vězněnému aktivistovi Liouovi.

Robert Mikoláš, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme