Černé skříňky odhalily, že letadlo AirAsia nehavarovalo kvůli technickým problémům

Zřícené letadlo společnosti AirAsia nemělo technické problémy. Jeho posádka měla všechna potřebná povolení. Oznámila to indonéská komise pro bezpečnost dopravy. Podle ní to vyplývá z dat v černých skříňkách. Letadlo se zřítilo loni 28. prosince. Zahynulo všech 162 lidí na palubě.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Šéf indonéského výboru pro bezpečnost dopravy (NTSC) Tatang Kurniadi vysvětluje na tiskové konferenci na modelu letadla informace z černých skříněk

Šéf indonéského výboru pro bezpečnost dopravy (NTSC) Tatang Kurniadi vysvětluje na tiskové konferenci na modelu letadla informace z černých skříněk | Zdroj: Reuters

Data z černých skříněk podle vyšetřovatelů nehody dobře ilustrují, co se s letadlem stalo. Stroj v době nehody řídil podle údajů druhý pilot.

Podle vyšetřovatelů byl airbus v dobrém stavu a posádka měla všechna potřebná osvědčení. Při stoupání a před pádem ale stroj letěl rychleji, než měl. Vyšetřovatelé už předtím vyloučili, že by pád stroje někdo úmyslně zavinil.

Indonéský pátrací a záchranný úřad včera oznámil, že možná během několika dnů ukončí pátrání po dalších obětech nehody. Pokračování operace bude záviset na úspěšnosti hledání dalších těl.

Indonéská armáda už v úterý oznámila, že pátrání, které komplikovalo špatné počasí, ukončila. Dosud se podařilo z moře vyprostit 70 mrtvých.

Airbus A320 mířící do Singapuru zmizel z radarových obrazovek ve špatném počasí loni 28. prosince, několik desítek minut po startu z letiště v indonéském města Surabaya. Všech 162 lidí na palubě zahynulo.

Trosky letounu společnosti AirAsia | Foto: Český rozhlas

Marie Machytková, bre Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme