Češi pomáhají zemědělcům v Kambodži. Jejich rady jsou jednoduché, ale účinné

Češi pomáhají v Kambodži chudým zemědělcům. Učí je lépe a efektivněji hospodařit. Jejich rady jsou překvapivě jednoduché, ale účinné. Velká kambodžská města nyní zažívají rychlý ekonomický růst. Venkov, kde žijí tři čtvrtiny obyvatel, zůstává chudý a dětská podvýživa není ničím neobvyklým.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Češi pomáhají v Kambodži chudým zemědělcům. Učí je lépe a efektivněji hospodařit.

Češi pomáhají v Kambodži chudým zemědělcům. Učí je lépe a efektivněji hospodařit. | Foto: Jaromír Marek | Zdroj: Český rozhlas

Kuřecí farma šestnáctiletého mladíka stojí na samém okraji jedné kambodžské vesnice. Kolem dokola je krajina rovná jako stůl, jen tu a tam se k nebi tyčí štíhlé a vysoké kmeny palem.

Pár slepic a několik zeleninových záhonků je zdrojem obživy pro pětičlennou rodinu. Mladík Bonso je jedním z drobných zemědělců, kterým na kambodžském venkově pomáhá Člověk v tísni.

Přehrát

00:00 / 00:00

Češi pomáhají zemědělcům v Kambodži. Jejich rady jsou jednoduché, ale účinné. Na místě natáčel reportér Jaromír Marek

Programový manažer organizace Vann Saran učí farmáře novým pracovním metodám, které jim pomohou zvýšit produktivitu. Začínají prý tím, že společně sestaví byznys plán.

Velká barevná cedule visí na domku postaveném z bambusových rohoží. Jsou na ní nakreslené klece pro slepice a statistiky, jak to s hospodářstvím vypadalo, když projekt začal.

Podle cedule tehdy měli dvě slepice, krmili je jen rýží a v plánu nebyla žádná vakcinace. Vann ukazuje v tabulce, že po roce už bylo slepic v tomto malém hospodářství deset. Krmení se zlepšilo a kvočny byly třikrát očkované.

Šestnáctiletý mladík Bonso je jedním z drobných zemědělců, kterým na kambodžském venkově pomáhá Člověk v tísni | Foto: Jaromír Marek

Jednoduché organizační rady a drobné půjčky, třeba na plastové pítko, pomáhají zlepšovat výnosy.

Tradiční rostlinné medikamenty nefungují podle vesnického veterináře stoprocentně. Důležitým faktorem je proto také přístup k moderní veterinární péči. Úmrtnost kuřat se po očkování výrazně snížila.

Kambodžským farmářům ale především pomáhá zorganizování práce. Mnozí si teď dokážou vydělat v přepočtu až 17 tisíc korun za rok. Není to sice moc, ale dříve neměli ani to.

Reportáž vznikla díky podpoře Evropské unie.

Pár slepic a několik zeleninových záhonků je zdrojem obživy pro pětičlennou rodinu | Foto: Jaromír Marek

Kuřecí farma šestnáctiletého mladíka stojí na samém okraji vesnice | Foto: Jaromír Marek

Pár slepic a několik zeleninových záhonků je zdrojem obživy pro pětičlennou rodinu | Foto: Jaromír Marek

Jaromír Marek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme