České úřady nemají kontakt s 34 českými občany, kteří byli v době zemětřesení v Nepálu

Do Nepálu po ničivém zemětřesení míří zahraniční pomoc. Komplikují ji ale další otřesy, které dnes oblast zasáhly. Kvůli tomu je znovu mimo provoz i letiště v Káthmándú. To brzdí i odlet lidí z Nepálu. Podle českého velvyslance v Indii Miloslava Staška se v Nepálu v době zemětřesení nacházelo 194 českých občanů, 34 lidí se zatím nedaří kontaktovat. České úřady jsou podle Staška připraveny české občany evakuovat.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Následky zemětřesení v Nepálu

Následky zemětřesení v Nepálu | Zdroj: Reuters

Na mnoha místech zasažené oblasti nefunguje telefonické spojení a jsou poničené silnice. I to je pravděpodobný důvod, proč se úřady s některými českými občany zatím nespojily. Podle posledních informací českých úřadů však mezi mrtvými žádný Čech není.

Podle velvyslance Staška se zatím do Káthmándú podařilo dostat několik lidí, kteří pobývali v nepálských horách. Občanům, kteří chtějí co nejdříve z Nepálu odletět, české úřady pomůžou.

Již v sobotu odletěli z Káthmándú dva Češi, další skupina je připravena na pondělní odlet. Vše ale komplikuje opětovné uzavření mezinárodního letiště v Káthmándú.

S ohledem na rozsah zemětřesení doporučuje ministerstvo zahraničí českým občanům zvážit aktuálně zbytnost cest do Nepálu.

České občany nacházející se již v postižené oblasti současně vyzývá, aby se spojili se zastupitelským úřadem České republiky v Dillí na krizové lince +91 99 10 999 460, případně kontaktovali honorární konzulát ČR v Káthmándú na lince +977 985 10 222 64.

Česko podle premiéra Bohuslava Sobotky z ČSSD Nepálu pomůže. O pomoci bude v pondělí jednat česká vláda.

„Využíváme naši konzulární síť k tomu, abychom postupně kontaktovali české občany v regionu. Snažíme se zajistit jejich dopravu do České republiky. Vzhledem k tomu, že v regionu vrcholí horolezecká sezóna, je tam poměrně velká koncentrace Čechů. Snažíme se zjistit, jestli se někomu nic nestalo, jestli nepotřebuje pomoc,“ dodal Sobotka.

Situace v Nepálu je po sobotním silném zemětřesení kritická. Jen v Nepálu zemřelo přes 2400 lidí. Desítky dalších pak v sousedních zemích, většinou v Indii.

Zemětřesení v Nepálu nepřežilo nejméně 2500 lidí. Oblast zasáhla nová vlna otřesů

Číst článek

ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme