Diplomaté kontaktují Čechy v Nepálu, skoro s polovinou se nepodařilo spojit

České ministerstvo zahraničí se snaží kontaktovat Čechy, kteří se nacházejí na území Nepálu. Himalájský stát dnes zasáhlo silné zemětřesení. Tamní úřady hlásí přes tisíc mrtvých. Podle dostupných informací není mezi postiženými žádný český občan. Českému rozhlasu to řekla mluvčí ministerstva zahraničí Michaela Lagronová, upozornila ale, že situace je mimořádně nepřehledná a je těžké cokoli zjišťovat.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nepálská metropole Káthmándú po silném zemětřesení

Nepálská metropole Káthmándú po silném zemětřesení | Zdroj: ČTK

„V části území v podstatě nefunguje žádné telefonické spojení. Takže je trochu komplikovanější zjistit, kde se všude nacházejí čeští občané. Čeští občané se mohou registrovat přes systém DROZD (Dobrovolná registrace občanů cestujících do zahraničí, pozn.red.), přes naše webové stánky, ale takových osob je opravdu malé množství,“ doplnila Lagronová.

Diplomaté se tak postupně snaží kontaktovat další české občany, i ty, kteří se v systému DROZD neregistrovali.

„Evidujeme 72 českých občanů, kteří jsou v Nepálu, s tím že s 32 se nám zatím nepodařilo navázat kontakt,“ řekla Lagronová.

„Nepálská čísla více méně nefungují. Co funguje docela dobře, jsou ty naše sim karty, i když využívají jejich operátorů. Dovolat se na nepálské číslo je umění,“ vysvětlila česká průvodkyně v Nepálu Dominika Kobzová.

Mezi postiženými není žádný Čech

V pořádku je například skupina osmi českých a slovenských horolezců, kteří se nacházejí pod horou Čo Oju. Otřesy cítili, ale jsou v pořádku.

„Jsou v předsunutém základním táboře, vlastně v abécéčku. Všechno je v pořádku, nemělo to na ně žádný dopad,“ popsala Českému rozhlasu Kateřina Hradová z CK Expedice.

„Manžel mi volal přes satelitní telefon. Hlásil, že zaznamenali mírné otřesy, že se jim hýbaly skleničky a kelímky na stolech ve stanu. Spadly nějaké laviny ale v bezpečné vzdálenosti od toho samotného Advance Base Campu,“ potvrdila horolezkyně Klára Kolouchová.

V Nepálu se v současné době nachází i dvacítka klientů cestovní kanceláře Livingstone. „Všichni jsou v pořádku, podařilo se nám spojit s průvodci," řekl ČTK zástupce kanceláře v brněnské centrále.

V Káthmándú je podle něj 13 jejich klientů, šest lidí ve druhém zájezdu pokračuje v cestě národním parkem a dvě klientky čekají na letišti na odlet.

„Skupiny, co máme v Káthmándú, jsou všechny v pořádku. Podstatné je, že postavily stany na zahradách a mezi nimi nebyly žádná patra nebo budovy. Stanují u našich kamarádů a přátel v Káthmándú a jsou všichni v pořádku,“ potvrdil majitel cestovní kanceláře Livingstone Rudolf Švaříček.

V Nepálu udeřilo silné zemětřesení, úřady hlásí stovky mrtvých

Číst článek

„Měli jsme výlet na raftech a než jsme došli na rafty, začala se celá krajina třást. Ze začátku to bylo, jako kdyby projížděl vlak nebo těžký náklaďák, než si člověk uvědomil, co se to vlastně děje,“ popsala česká průvodkyně v Nepálu Dominika Kobzová, která byla se skupinkou turistů poblíž města Pokhara.

Velvyslanec v Indii Miloslav Stašek České televizi řekl, že do oblasti míří konzulka, která má pomoci Čechům mimo jiné s vyřizováním náhradních cestovních dokladů, pokud by se jim při zemětřesení zničily nebo ztratily.

Informace zjišťují diplomaté i prostřednictvím honorárního konzulátu, který má Praha přímo v Káthmándú.

Ministerstvo varuje české občany

Ministerstvo zveřejnilo na svém webu aktuální varování pro české občany, aby kvůli zemětřesení zvážili cestu do Nepálu. Současně uvedlo telefonní linky na zastupitelské úřady v Indii a Nepálu, kam by se měli obrátit Češi, kteří se nacházejí v postižené oblasti.

Podle velvyslance čeští občané míří do Nepálu hlavně za tamními osmitisícovkami, někteří jezdí i do níže položených národních parků či jiných oblastí.

Nepál a sever Indie zasáhlo zemětřesení o síle 7,9 stupně. Počet obětí se podle úřadů zvýšil na nejméně 1341. Oběti a desítky zraněných hlásí hlavně nepálská metropole Káthmándú, kde se zřítilo několik budov. Jde zřejmě o nejhorší zemětřesení v Nepálu za posledních 81 let.

Oběti jsou podle médií i v okolních zemích. Severní Indie hlásí 36 obětí, Tibet 12. Čtyři mrtví jsou také Bangladéši. Zemětřesení způsobilo také lavinu v oblasti Mount Everestu, kde je právě teď nejvíc expedic. Hlášeno je nejméně 10 mrtvých.

ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme