Čína bojuje s rekordním smogem, vzduch v Pekingu prý páchne po uhlí

Čínské hlavní město zahalil rekordní smog. Znečištění v Pekingu dokonce dvacetinásobně překračuje bezpečné hodnoty stanovené Světovou zdravotnickou organizací. A to v době, kdy čínský prezident začíná v Paříži jednat na summitu OSN o klimatických změnách. Právě Čína patří k největším znečišťovatelům ovzduší a nepřipojila se ani ke Kjótskému protokolu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Smog trápí i obyvatele Šanghaje

Smog trápí i obyvatele Šanghaje | Zdroj: Reuters

Americké velvyslanectví v Pekingu, které má vlastní měřicí přístroje, dnes zaznamenalo koncentraci prachových mikročástic 570 mikrogramů na metr krychlový, přičemž podle Světové zdravotnické organizace by hodnoty neměly být vyšší než 25 mikrogramů na metr krychlový.

Čínskou metropoli tak už třetí den pokrývá hustá žlutošedá neproniknutelná smogová pokrývka, podle místních doslova páchne po uhlí a úřady už proto vyzvaly obyvatele, aby nevycházeli z domovů. Podobně vysoké znečištění naměřili i v sousední provincii Che-pej.

Příčiny tohoto alarmujícího stavu souvisí s příchodem zimy a mrazivého počasí, kdy města a vesnice naplno spustila vytápění. Na vině je pak především uhlí, ze kterého Čína vyrábí asi 70 procent veškeré elektřiny.

V Paříži za přísných bezpečnostních opatření začal klimatický summit

Číst článek

Proto například před několika dny v provinciích Šen-jang a Liao-ning koncentrace prachových mikročástic dosáhly dokonce 1200 mikrogramů na metr krychlový.

Přesto ale za posledních pět let došlo v Číně k poklesu emisí některých znečišťujících organických látek či oxidů dusíku, a to zhruba o 10 procent.

Čína však i nadále zůstává největším producentem skleníkových plynů a jako taková by tak měla hrát na pařížské konferenci klíčovou úlohu, i proto se čeká na projev prezidenta Si Ťin-pchinga.

Obyvatele Číny se musejí vypořádat s rekordním množstvím smogu | Foto: Reuters

V předveřer zahájení pařížské konference o klimatu varovala Čínu v souvislosti se špatným ovzduším i Světová zdravotnická organizace.

Její studie především varuje Peking před možným dopadem na čínskou ekonomiku i tamní sociální systém, pokud se razantně nesníží množství vypouštěných skleníkových plynů.

Podle nejhoršího scénáře by teplota v Číně mohla vlivem klimatických změn vzrůst do roku 2100 o 6,1 stupně Celsia oproti roku 1990, což by s sebou přineslo zvýšení hladiny moří a ohroženo by tím bylo 23 milionů lidí.

Stejně tak by se výrazně zvýšil počet horkých dnů, rekordních záplav, nemluvě o nárůstu různých onemocnění.

Čína tak podle zprávy musí přistoupit k razantnímu snížení vypouštěných škodlivin, aby se podobné scénáře nenaplnily.

Jak vzniká smog | Foto: Michal Jindra

Robert Mikoláš, mkp Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme