Čína chce diskutovat o situaci v obou Korejích

Čína chce bleskové rozhovory o krizi na Korejském poloostrově. Jejich uspořádání navrhl při jednání s jihokorejským prezidentem v Soulu zvláštní čínský vyslanec Taj Ping-kuo. Peking vyzývá obě Koreje ke zdrženlivosti, útok jednotek KLDR, při kterém zahynuli čtyři Jihokorejci včetně civilistů a dalších osmnácti osob, utrpělo zranění, ale neodsoudil.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vojáci na čínsko-severokorejské hranici

Vojáci na čínsko-severokorejské hranici | Zdroj: ČTK

Podle čínského návrhu by se jednání měli už na začátku prosince v Pekingu zúčastnit kromě hostitelské země i zástupci obou Korejí, Spojených států, Japonska a Ruska. Návrh přednesl čínský vyslanec Taj Ping-kuo v Soulu v době, kdy Jižní Korea a Spojené státy zahájily mohutné námořní manévry ve Žlutém moři, do nichž se zapojilo více než deset plavidel včetně americké letadlové lodi USS George Washington.

Pchjongjang, který šestistranné rozhovory o severokorejském nukleárním programu přerušil v dubnu 2009 a o měsíc později pak provedl v pořadí už druhý jaderný test, cvičení označuje za provokaci. Podle režimu Kim Čong-ila může Korejský poloostrov přivést na pokraj války.

Robert Mikoláš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme