Čína dál podporuje evropskou integraci, očekává rychlou dohodu mezi Británií a EU

Situaci kolem referenda, ve kterém se Velká Británie rozhodla pro odchod z Evropské unie, sleduje velmi bedlivě i Čína Jakmile byly výsledky hlasování oficiálně zveřejněny, objevily si i první názory v čínských médiích a následovala také oficiální reakce ministerstva zahraničí. Podle ní si Čína přeje rychlá jednání EU s Británií a stabilní Evropu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Na brexit reagoval poklesem i index Hang Seng na honkongské burze

Na brexit reagoval poklesem i index Hang Seng na honkongské burze | Zdroj: Reuters

Informaci o výsledku britského referenda zařadily do vysílání soukromé i státní čínské televize. Některé dokonce přesunuly tuto zprávu nad aktuální zpravodajství o tajfunu, který řádil na východním pobřeží země.

Zatímco televizní stanice spíše stroze a věcně nabízejí přehled toho, kolik přišlo voličů, kolik bylo pro brexit a kolik proti, webová verze čínského deníku Global Times už hledí i do budoucna a připomíná zbylé sedmadvacítce její závazky vůči Číně. Odvolává se přitom na strategickou dohodu, kterou Evropská komise přijala před dvěma dny a která jasně definuje, jak budou v příštích pěti letech vypadat obchodní a politické vztahy mezi EU a Čínou.

Objevují se i narážky na přílišný protekcionalismus, který prý až dosud dominoval čínskounijním obchodním vztahům. Z článku vyplývá, že teď bude východoasijská velmoc očekávat více pragmatismu a „větší tah na bránu od členů unie“. Global Times doslova říká, že „je třeba opustit cestu prázdných slov“.

Také v dalších komentářích lze těžko vypozorovat byť jen náznak povzbuzení nebo útěchy směrem k Evropské unii. Čínská média naopak jednoznačně pojmenovávají, co je podle nich třeba v EU udělat: zaprvé najít ztracené sebevědomí, zadruhé reformovat unijní instituce a zatřetí smířit se s tím, že tu existuje silnější Čína.

Putin kvůli brexitu nečeká konec sankcí. Žirinovský předpovídá rozpad EU

Číst článek

S první oficiální reakcí přišlo na dnešním brífinku s novináři v Pekingu čínské ministerstvo zahraničí. Podle mluvčí ministerstva má Čína plnou důvěru v další spolupráci s Evropskou unií a zároveň očekává, že Velká Británie a EU uzavřou co možná nejdříve jasnou dohodu, jaký bude další postup. "Rozhodnutí o odchodu z Evropské unie má dopad na všechno a my věříme, že všechny strany zachovají klid a zhodnotí situaci," uvedla mluvčí.

Evropská unie je po USA druhým největším obchodním partnerem Číny. Podle agentury Bloomberg patří Čína k ekonomikám, které jsou v Asii dopady brexitu ohroženy nejvíce. Londýn se v uplynulých letech snažil o navázání užších obchodních vztahů s Pekingem, Čína v Británii investuje nejvíce ze všech zemí EU.

ČRo, David Jakš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme