Čína nemá podle soudu v Haagu nárok na ostrovy v Jihočínském moři

Čína nemá podle haagského tribunálu historický nárok ani na vody Jihočínského moře, ani na jeho suroviny. Prohrála tak arbitrážní spor o oblasti Paracelských ostrovů, které mají strategický obchodní význam, a kde se nachází bohatá naleziště nerostných surovin. Čína rozhodnutí soudu neuznává. Dál si nárokuje většinu Jihočínského moře, včetně útesů a ostrovů, o které vede spory s dalšími státy.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jihočínské moře

Jihočínské moře | Foto: Google Maps

Paracelské ostrovy tvoří přibližně 130 ostrůvků a převážně jde jen skalnaté, neobydlené útesy v Jihočínském moři.

Zdejší vody jsou ale velmi bohaté na ryby, pod mořským dnem jsou zásoby ropy a po námořních trasách, které tudy procházejí, tak se každoročně přepraví až polovina veškerého zboží a surovin, které procházejí po světových oceánech.

Filipíny usilují o dohodu s Čínou 17 let a k mezinárodní arbitráži poslaly případ před třemi roky. Čína ale neuznává mezinárodní arbitráž od samého počátku.

„Je to čirá fantazie, že tlak diplomatů nebo manipulace veřejnosti donutí Čínu akceptovat něco, čemu se říká výsledek arbitráže. Doporučujeme všem, aby vzdali své úsilí, než bude pozdě,“ řekl naposledy k celému procesu mluvčí čínského ministerstva zahraničí.

Hodně se mluví o tom, že rozsudek mezinárodní arbitráže je vlastně velmi těžko vymahatelný. Je sice právně závazný, na Pekingu by ho ale musela vymáhat Rada bezpečnosti, kde má Čína právo veta. Celá arbitráž má hlavně politické pozadí.

Kromě Filipín čekají na rozsudek také země jako Vietnam, Malajsie nebo Indonésie, které si také na Číně nárokují některé ostrovy a oblasti, například Spratleovy ostrovy. Výsledek by tak mohl zvýšit nebo naopak srazit jejich šance.

Není tajemstvím, že jde i o jakousi mocenskou hru dvou silných námořních sil Spojených států a Číny. Washington má v této oblasti silné spojence, například Tchaj-wan nebo Filipíny a několikrát prohlásil, že je připraven je v případě potřeby chránit.

Někteří právníci tvrdí, že Čína nakonec ustoupí a rozsudek bude muset akceptovat. Je totiž členem řady prestižních mezinárodních organizací, má mimořádně pevné obchodní vazby na Evropskou unii i Spojené státy, a to může být důležité.

Jednání mezi Čínou a Filipíny

„Mezinárodní soudní dvůr reprezentuje mezinárodní právo a já si myslím, že Číňané budou muset výsledek, ať už bude jakýkoliv, respektovat,“ uvedl právník a politolog Rej Stempten.

Někteří političtí pozorovatelé však tvrdí, že řešení se rýsuje někde jinde. A sice v osobě nového filipínského prezidenta Duterteho.

Ten už několikrát naznačil, že k Číně bude přistupovat pragmatičtěji než jeho předchůdce, bývalý prezident Acquino.

Ve hře jsou hlavně bilaterální jednání jen mezi Filipínami a Čínou. Tam by se podle obou stran dalo najít řešení. Objevují se i spekulace, že Čína je za to připravena například vybudovat novou železnici na Filipínách.

Sporné ostrovy v Jihočínském moři | Foto: ČTK

David Jakš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme