Čína nesouhlasí s brexitem. Poškodilo by to její ekonomické i politické zájmy

Čínská vláda vyjádřila svůj nesouhlas s odchodem Velké Británie z Evropské unie. Postoj otiskl deník vládnoucí strany The Global Times, tématu se obsáhle věnovala ve čtvrtek i další čínská média.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pokud se Británie rozhodne zůstat, spustí se diskuze o tom, jak učinit unii pružnější

Pokud se Británie rozhodne zůstat, spustí se diskuze o tom, jak učinit unii pružnější | Foto: Matt Dunham | Zdroj: ČTK

Pokud by si Británie odsouhlasila odchod z EU, ztratila by svůj vliv ve světě, napsaly čínské listy v čínské i anglické verzi. Vliv by ale mohla ztratit i Čína, pro niž je Londýn strategickým evropským partnerem.

Přehrát

00:00 / 00:00

Británie hraje riskantní hru, varovala zemi před brexitem čínská vládní strana

Podle autora textu, který otiskl list The Global Times, "Británie hraje riskantní hru, kterou by nikdo neměl napodobovat. Pokud Británie bude hlasovat pro setrvání v EU, země si tak jen prožije politickou maškarádu. Pokud nikoli, pak země bude po odchodu z unie jednat jako vychloubačný provazochodec, který bohužel spadl a nebyl zajištěn záchranným pásem."

Významné postavení Číny v Británii dokládá i rozsah čínských investic. Mezi lety 2000 až 2015 dosáhly přímé čínské investice téměř 17 miliard dolarů a nejbohatší muž Hong Kongu Li Ka-šing už v Británii investoval za posledních dvacet let dokonce padesát miliard. Podíl mají dnes čínští vlastníci třeba v londýnském letišti Heathrow nebo v letišti v Manchesteru, v London Taxi Company a v mnoha dalších.

ONLINE: Být, či nebýt v EU? Britové hlasují v historickém referendu

Číst článek

Brexit by mohl uškodit nejen čínským investorům, ale i britské ekonomice. Podle čínských expertů by se Británie stala pro Peking jen "jednou z mnoha středně velkých ekonomik" a tak by se k ní i Čína chovala.

V současnosti je Británie pro Čínu klíčovým spojencem, Británie často čínské zájmy podporovala. Pokud by o takového zastánce Peking přišel, ztratil by tím i svůj vliv v Evropě a musel byvyvinout nové úsilí při získávání dalších spojenců. Brexit by mohl také semknout zbytek Evropy a ta by mohla začít prosazovat protekcionářská opatření, která mohou poškodit čínský export.

Robert Mikoláš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme