Čína pokračuje v 'pandí diplomacii'. Dvě zvířata poputují do Nizozemska

Do zoologické zahrady Ouwehands v nizozemském městě Rhenen zapůjčí Čína dvě pandy velké. Vzácné šelmy používá Peking už více než 50 let jako pomocníky při budování přátelských vztahů s jinými státy. Nejnověji se rozhodl uctít nizozemský královský pár, který je právě teď na návštěvě Číny.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Panda velká v belgickém zooparku Brugelette

Panda velká v belgickém zooparku Brugelette | Zdroj: Reuters

Nejde ovšem o žádný osobní dar prezidenta Si Ťin-pchinga králi Vilému-Alexandrovi a královně Máximě, ale spíše o snahu upevnit přátelské vztahy s Nizozemskem a také rozdělit si starosti s péčí o ohrožený živočišný druh.

Párek pand přijede do města Rhenen, které leží asi 50 kilometrů východně od Utrechtu, příští rok v září nebo v říjnu. V zoologické zahradě Ouwehands mají s chovem medvědovitých šelem zkušenosti.

Přehrát

00:00 / 00:00

Čína pokračuje ve své 'pandí diplomacii'. Dvě zvířata poputují do Nizozemska

Zvířata zatím nemají jména. Nedá se ovšem vyloučit, že je pojmenují podle nizozemského královského páru.

Deník Volkskrant upozornil, že Nizozemsko bude mít s pobytem pand výdaje, zatím ale nikdo nevyčíslil, jak velké.

Zoologické zahrady nebo vlády zemí, kterým Čína zvířata půjčí, přispívají na program ochrany pand ve volné přírodě. Tam jich žijí už jen necelé dva tisíce.

Pandy ovšem bývají pro zoologické zahrady zárukou velké návštěvnosti. Vstupné do zoo Ouwehands se dnes pohybuje kolem 20 eur, možná se ještě zvýší.

Čína pandy používá také jako dobrý obchodní artikl. Některé země za jejich zapůjčení platily obchodními kontrakty – například poskytnutím paliva pro čínské jaderné elektrárny.

Pavel Novák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme