Čína varuje Japonsko před zhoršením diplomatických vztahů

Čína varuje Japonsko před zhoršením vzájemných vztahů. Příčinou současné roztržky je incident u sporných ostrovů, na které si obě země činí nárok.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vojenská loď Bainbridge táhne záchranný člun (na kterém zadržovali piráti kapitána Phillipse) po úspěšné záchranné operaci. V pozadí je další vojenské plavidlo USS Boxer.

Vojenská loď Bainbridge táhne záchranný člun (na kterém zadržovali piráti kapitána Phillipse) po úspěšné záchranné operaci. V pozadí je další vojenské plavidlo USS Boxer. | Foto: www.navy.mil

Po kolizi se čluny japonské pobřežní hlídky byl zadržen kapitán čínské lodě. Peking si kvůli tomu už dvakrát předvolal japonského velvyslance, před ambasádou císařství v čínské metropoli už také došlo k protestům.

„Ostrovy Tiao-jü jsou neoddělitelnou součástí Číny a uplatňování japonských zákonů na rybářské lodě pohybující se v této oblasti je absurdní, nelegální a neplatné a Peking to nikdy nebude akceptovat,“ prohlásilo čínské ministerstvo zahraničí.

Domácí média zároveň varují před lavinovým efektem, který by mohl v čínské společnosti vyvolat další vlnu protijaponských nálad.

Tokio na druhé straně vyzývá ke klidu, vyšetřování incidentu přesto dál pokračuje. Kapitánovi čínského plavidla v případě odsouzení za maření úředního rozhodnutí hrozí až tříleté vězení. Neobydlené souostroví, v Japonsku zvané Senosku, Tokio kontroluje od roku 1972, nároky si na ně ale činí jak Čína, tak i Tchajwan.

Robert Mikoláš, Václav Rojík Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme